hacklink
buy instagram followers
19. sep
KIRKEMØTET: På Kirkemøtet i vår ble det vedtatt å arbeide for mer dialog.Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix
 
Den norske kirken skal gå i dialog
Den norske kirken er i ubønnhørlig og viktig endring. Fra 1. januar 2017 er statskirken historie, den omgjøres til et ikke-statlig trossamfunn, til eget rettssubjekt i en livssynsåpen stat.

Publisert: 17.nov.2016 14:13
Oppdatert: 17.nov.2016 14:20

Dette er en krevende øvelse for Kirken, et stort paradigme som innebærer å sette kjente elementer sammen på nye måter. Dette kalles livsnødvendig kreativ nyorientering, det å kunne se seg om etter nye løsninger på gamle utfordringer.

Hamar er en internasjonal by, med ikke mindre enn 108 nasjonaliteter representert i kommunen, med et vell av forskjellige religioner og livssyn. I en verden med flyktningkrise, der nøden avføder fremmedfrykt i stedet for solidaritet, der vi ser mer og mer radikalisering og voldelig ekstremisme på dørstokken vår, blir tillitsbygging og trygghetsfremming utrolig viktig i nærsamfunnet vårt.

Her har Kirken et stort ansvar og stor mulighet, gjennom å bidra sterkere til å skape møteplasser, aktiviteter og prosesser for dialog mellom disse forskjellige oppfatningene og overbevisningene. Bispedømmet og de lokale menigheter må ansvarliggjøres og settes i stand til å bidra til en folkelig forankret tros- og livssynsdialog, og arbeide godt og seriøst for å forsterke dialogen mellom kirke og samfunn.

Denne må være basert på toleranse, åpenhet, respekt og fellesskap på tvers. Den må være forankret i Den norske kirkes tro og bekjennelse. Det er dokumentert at dialog fremmer evnen til nytenkning og endring, noe kirken i nytt paradigme har skrikende behov for. Dialog motvirker fordommer, fremmedfrykt og religiøs ekstremisme. Den norske kirke i ny drakt må være fremst som kulturbærer i et konstruktivt samspill med andre for et livssynsåpent samfunn.

På siste Kirkemøte ble det vedtatt at alle Bispedømmene skal arbeide for flere Dialogsentre, som skal bli et landsdekkende nettverksarbeid. Dette ser jeg på som en forpliktende marsjordre, først og fremst for bispedømmene, men også for oss andre som bidrar i det daglige menighetsarbeid. Vi må bidra til å invitere folk med annen tro inn i våre fellesskap, vi må etablere og utvikle møteplasser for dialog, vi må bruke dialogiske metoder i diakonalt arbeid. Det aller viktigste blir å få de unge i tale.

Dette tema må løftes inn i arbeidet med ny kirkeordning, Folkekirken må framstå som en troverdig og respektfull bidragsyter i brobygging mellom religioner og livssyn. Det er verdt å merke seg at Kirkerådet har lagt inn en gulrot til bispedømmer som ønsker å gå raskt inn i dette arbeidet i form av en grei startkapital.

Jeg istemmer Heraklits utsagn fra 543 f.Kr.: Du kan aldri to ganger stige ut i samme elv. Nytt vann kommer stadig til. Det er i endring at tingene finner hvile.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke