Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Den onde boligspiralen
Boligpolitikk

Publisert: 29.sep.2016 04:00
Oppdatert: 30.sep.2016 06:51

Gjeldsveksten og boligprisene bekymrer fremdeles, det er det også god grunn til. Finanstilsynets retningslinjer fra i fjor har hatt liten effekt på gjeld og boligpriser. Nok en gang prøver de mer av samme medisin og kommer med forslag som utelukkende rammer unge, og vanskeligstilte. OBOS og Norges Eiendomsmeglerforbund er enige i dette.

Finanstilsynet foreslår nok en gang at egenkapitalkravet skal være konstant. Bankene skal ikke lenger kunne være fleksible. Det betyr at selv om du har en godt betalt jobb og betjener husleieutgifter som er langt dyrere enn lånet må stå utenfor boligmarkedet til du har spart nok. Med mindre foreldrene dine er rike da, da går du selvfølgelig foran i køen. Det skal også stilles strengere krav til avdrag og lånebeløp i forhold til inntekt.

Det er ikke ungdom, som fullfinansierer sin første bolig med låneopptak som er problemet, men det er de vi rammer, med disse forskriftene. Det er heller ingenting som tyder på at den samme medisinen vil fungere over hele landet. Det er store regionale forskjeller på tilbud og etterspørsel i boligmarkedet. Forslagene vil allikevel ramme boligkjøpere i hele landet. For å løse problemet må vi ned til kjernen:

Ifølge Dagens Næringsliv kjøpes en av fem Oslo-boliger av investorer. Mange av dem kjøper bolig for å leie ut. På Frogner, Grünerløkka og St. Hanshaugen er hver 3. bolig registrert som sekundærbolig. Når kapitalsterke investorer stikker av med en av fem boliger i Oslo, er det ikke rart at boligprisene stiger til himmels.

Få boliger på markedet fører til høye boligpriser, investorene må ta blodpris for å leie ut, slik at de kan dekke sine kostnader. Når unge voksne må leie bolig til blodpris får de aldri mulighet til å spare opp den egenkapitalen finanstilsynet ønsker. Vi er inne i en ond spiral som er vanskelig å komme ut av. Vi trenger investorene, og vi trenger utleieboliger til de som ønsker det, men denne onde spiralen må stoppes.

Vi ser dessverre noen av de samme tegnene i byområder i Hedmark. Det er kun en langsiktig løsning: Vi må ha flere boliger. For å få til dette, må politikerne regulere mer til boligformål, de må gjøre det billigst mulig for utbyggerne og så, må det bygges. Det er riktignok et særnorsk fenomen at alle skal eie sin egen bolig, men jeg er i alle fall en av dem som synes det er bra. Jeg håper regjeringen mitt parti er en del av ser urimeligheten i disse forslagene, og ikke straffer unge og vanskeligstilte for politikernes treghet og investorenes griskhet.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke