Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Kraftgater: Ikke alle steder er de like brede som her.FOTO:TROND LØVMO
 
Den samme leksen om igjen
Statnett setter inn store ressurser for å øke overføringskapasiteten i høyspentkablene til utlandet. Kraftverkseierne, Stat, fylker og kommuner stort sett, synes tydeligvis det er mer interessant å styrke overføringskapasitet til markeder med høyere prisnivå.

Publisert: 23.jan.2018 14:57
Oppdatert: 23.jan.2018 15:03

Europa får et stadig mer integrert kraftmarked, og EU ønsker seg overnasjonale institusjoner for å få til en fri og rettferdig konkurranse. Sannsynlig vil det motsatte skje. Oligopolene og kartellene blir bare mektigere, og det samme vil sannsynlig gjelde for Brüssels byråkrater. Vi avstår suverenitet til EUs energibyrå. Denne utviklingen vil bli meget skadelig for norsk industri og ikke minst norske kraftforbrukere.

Vi kunder finansierer via energiregningene effektive overføringslinjer til utlandet med langt høyere strømpriser slik at disse slår effektivt inn på det norske marked.

Folk med noenlunde økonomisk gangsyn mener at styrking av overføringslinjer bør og skal finansieres av dem som høster fordelene – kraftverkene – ikke kundene med stadig økende nettleier som oftest er høyere enn strømregningene. Fellesskapet eier kraftverkene men disses prispolitikk er kundefiendlig, slik jeg er det.

Det ble store skader etter orkanen Dagmar for noen år siden, og 50 medarbeidere i Eidsiva var i sving i romjula med feilretting.

Ifølge HA 5. januar. ble 11.000 av Eidsivas strømkunder strømløse i romjula. Direktøren i Eidsiva Nett opplyste som tilsvar på min artikkel i HA etter orkanen Dagmar for noen år siden at Eidsiva går inn for bredere kraftgater i skogen, og at Eidsiva hvert år bruker rundt en halv milliard hvert år på forbedring av nettet, og at skogrydding skjer etter planen. «Er disse planer gode nok»? Jeg leser i HA at tretopper velter over ledningene. Ja, de gjør nødvendigvis det dersom kraftgata ikke er brei nok.

Europa får et stadig mer integrert kraftmarked. Kombinasjonen av stadig flere utenlandskabler til EU, og avståelse av suverenitet til EUs energibyrå, vil gjøre Norge til en del av Europas felles kraftmarked. Dette vil skade norsk industri og norske forbrukere.

Hvis direktøren i Eidsiva nett foretok en enkel markedsundersøkelse hos de kunder som satt i mørket i kalde stuer og frøs her på forvinteren, er jeg ganske sikker på at de vil svare: Vennligst bruk pengene på vedlikehold på en mer fornuftig måte. Reduser investeringene i eksportnettet og tenk mest på de primære kunder. Mitt tips er at det motsatte vil skje.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke