hacklink
17. sep
PRØVE: I neste uke starter jobben som skal vise om samarbeidspartnerne holder sammen.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Den store styrkeprøven
Neste uke starter jobben som vil vise om samarbeidsavtalen egentlig er verdt mer enn papiret den er skrevet på. Forhandlingene om statsbudsjettet blir testen på forholdet mellom de fire.

0
Publisert: 28.okt.2014 15:34
Oppdatert: 28.okt.2014 15:37

Så langt ser det ikke så greit ut.

De siste dagene er samarbeidsavtalen stadig blitt brukt som forklaring på hvorfor Venstre og KrF ble så overrasket over hvor blått forslaget til statsbudsjett viste seg å være. Budsjettet er blant annet blitt kritisert for å ha usosial profil og for å mangle miljøvinkel.

Begge deler underbygges med samarbeidsavtalen.

Forsøk på orden

Samarbeidsavtalen forplikter regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og opposisjonspartiene Venstre og KrF til å forsøke å danne flertall for statsbudsjettet.

Dokumentet, som ble forhandlet fram etter valget i fjor høst, er historisk på den måten at det for første gang i norsk politikk forsøker å skape en slags orden og forutsigbarhet for en mindretallsregjering.

Avtalen er delvis rundt formulert med generelle vendinger som at politikken skal bygges på sosialt ansvar, best mulig bruk av fellesskapets ressurser og respekten for kunnskap.

Dels er den konkret, men uten å si noe om veien mot målet.

Rom for tolking

Det gjelder for eksempel formuleringene om at klimaforliket skal styrkes eller at barn som vokser opp i fattige familier skal gis mer likeverdige muligheter. Altså på to av områdene hvor misnøyen er størst hos Venstre og KrF.

Når avtalen ikke sier noe om hvordan målene skal oppnås, gir det rom for tolkninger. Og det betyr handlingsrom for regjeringspartiene og forhandlingsrom for samarbeidspartiene.

Partiene kan gjøre og si mye uten å bryte avtalen.

Gevinsten, for alle parter, er at det er opplevelsen av gjennomslag som avgjør om samarbeidet fortsetter - og ikke hvorvidt noen mener at avtalen brytes eller ikke.

Bakteppe

Det kan være grunn til å minne om at samarbeidsavtalen er skrevet i én kontekst og med et bestemt bakteppe. Valgkampen satt fersk i minnet og der hadde alle de fire gått til valg på at de rødgrønne skulle feies ut av regjeringskontorene.

Slikt forplikter. Det endte som vi vet med at Frp fikk et historisk inntog i posisjon, besørget av to partier som bare få år tidligere avskrev Frp som en ytterlighet, noe truende og helt uaktuelt å samarbeide med.

Forenklet kan vi si at avtalen er en hengebro over kløften mellom Frp og sentrum.

Intensjonen er på den ene siden å beskytte regjeringen mot å bli herjet med av vekslende flertall i Stortinget. På den andre siden skal samarbeidspartiene sikres innflytelse.

Styrkeprøve

Aller mest detaljert er avtalen når den beskriver samarbeidet i det daglige.

I tillegg til en gjensidig forpliktelse til å søke å danne flertall for statsbudsjettet, skal det jevnlig og til faste tidspunkt holdes møter mellom regjeringspartiene, inkludert statsminister, og de parlamentariske lederne og andre nøkkelpersoner fra samarbeidspartiene. Spesielt krevende saker skal det konsulteres særskilt om.

Reaksjonene fra Venstre og KrF på budsjettforslaget tyder på at det er delte meninger om hvordan disse formuleringene skal omformes til handling.

De neste ukene vil vise hvor sterk hengebroen er. (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke