Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Den største personlige, demokratiske rettighet

Publisert: 18.sep.2018 15:21
Oppdatert: 18.sep.2018 15:35

For et menneske å bestemme når en vil forlate denne verden, må være den største personlige, demokratiske rettighet et menneske skal ha. Verken staten eller andre mennesker skal ha noen bestemmelse. Selvfølgelig.

Selvmord kaller presten det, når noen dør etter eget valg, særlig om en får assistanse. Selvvalgt død velger andre å kalle dette. Ordet mord må forbeholdes der dette hører hjemme. Fordi uttrykket mord er en brutal betegnelse, som forteller at et menneske har drept et annet med vold. En «myrder» ikke seg sjøl, det blir feil bruk av ordet.

Mennesker kan føle å stå ved veis ende, når alder og/eller sykdom/ulykke uansett vil avslutte dette, etter kortere eller lengre tid. En vil ikke lenger føle noen mening med et videre liv, når dette inneholder bare konstant smerte.

Et siste liv i sterke smerter, som presten pålegger den rammede å utholde, bare for å utsette døden. Hvorfor? For at de etterlatte ikke skal behøve å ta sorgen inn over seg ennå? Eller er det den gammeldagse, 2000 år gamle Bibelen, som ikke lenger kan stille opp mot tidens moderne liv?

Smertebehandling, smertelindring er kommet langt, påberopes det. Det vi vet er at det ikke er kommet nye, effektive smertemidler på 75 år. Morfin og Paralgin forte er det som fremdeles gjelder. Kan bare lindre i noen få timer av døgnets 24. Gitt for mye skaper avhengighet, sier helsemyndighetene. Avhengighet, når en er 80-90, og ligger for døden?

Assistanse til en verdig død gjelder den gruppen det ikke er noe håp for. Det skulle bare mangle om en slik bønn fra et menneske som lider i uutholdelige smerter 24 timer i døgnet, ikke skulle få denne bistand som en klar demokratisk rettighet ved livets avslutning.

Ingen politiker tør ta i denne saken, enda de må vite at det kan ramme dem selv eller deres nærmeste. De aner ingenting om den smerten vi snakker om, og ingen vil sette seg inn i hva saken dreier seg om.

Alle skal vi dø. Noen vil være heldige. Men mange andre vil ha fryktelige smerter, som den aller siste opplevelsen. Fordi andre mennesker, og Bibelen, har bestemt det slik for oss.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke