17. sep
 
Den største til alle tider – eller?
Stjerne: Vil Sting være den største artisten som noen gang har holdt konsert i Hamar? Jo, han er nok det.

Publisert: 22.jan.2016 04:00
Oppdatert: 22.jan.2016 09:03

Sting-konserten på Stortorget 6. august ligger an til å bli høydepunktet i Hamars konserthistorie til alle tider. En supergruppe fra Hamar og Stange kommune, HOA, Sparebanken Hedmark, Festspillene i Elverum og konsertarrangøren Venues har gått sammen for å få til et arrangement helt utenom det vanlige. Men vil det virkelig bli den aller største?

Det var i 2005 det begynte å ta av med de store konsertene i Vikingskipet. Men Hamar Musikal Festival hadde allerede gått i bresjen med å trekke de store til Hamar.

Joe Cocker kom i 2005, i 2010 kom han tilbake. «36 år skulle reisen fra Woodstock til Hamar ta for Joe Cocker. Men når den 61 år gamle mannen først kom til byen, tok han den med storm», ifølge HAs mann i festivalnatta for 11 år siden.

I 2013 kom både Wyclef Jean og Ulf Lundell på Hamar-besøk, og av de to ble nok møtet med Wyclef Jean det aller mest minneverdige. «Wyclef Jean sendte hamarsingene til himmels med en av de råeste konsertene denne byen har sett», het det i Hamar Arbeiderblads anmeldelse. Spesielt likte anmelderen at artisten under «911» spilte solo med tennene som plekter. Og hamarsingene lot seg lett sjarmere i senk når Wyclef lovte «When i get back to New York, IM gonna tell them about Hamar».

Mens Ulf Lundells opptreden lenge sto i fare for å regne aldeles bort. Og det var litt synd med en artist som arrangøren hadde arbeidet i sju år for å få hit. Etterpå viste regnskapet sjokkrøde tall.

Også andre festivaler har glimtet til med de store stjernene. Som da AnJazz bød på 75 år gamle Willie Nelson i Hamar OL-amfi i mai 2008. Det var solgt om lag 4.300 billetter til konserten, og en halvtime før start ble det opplyst at det lå igjen fem usolgte billetter.

«Han ser litt tuslete ut når han kommer inn», het det i HA. «Men uten store fakter, og med en gammel gitar som ligner den han kjøpte i Hamar i 1970, fester han taket og holder det fast.»

For Willie Nelson hadde også en fortid i Hamar lenge før han var blitt internasjonal superstjerne, som for øvrig var en historie som Teater Innlandet spant rundt i sin forestilling «Willie Nelson kjente mor mi».

Og kanskje er ikke Willie Nelson den aller største stjernen som har spilt i Hamar. Men han er definitivt den største som har dratt til Trysil på fisketur.

I Vikingskipet startet artistsatsingen i 2005. Den italienske tenoren Andrea Bocelli solgte 8.000 billetter, og det skulle vise seg å bli en rekord som skulle stå de neste åtte årene.

«Det som er aller mest spennende er om Vikingskipet med dette arrangementet greier å bryte monopolet som Oslo Spektrum har hatt på slike store konserter», påpekte ordfører Einar Busterud.

«Hvis vi nå får en stor konsert med Bruce Springsteen også, så blir dette riktig bra,» kommenterte Sigbjørn Johnsen, som var på tilskuerplass han også, og tilsto at han hadde en svakhet for tenorer.

Ved samme anledning røpet Vikingskipets arrangementssjef Odd Steinar Pedersen at han også hadde vært uhyggelig nær å få Elton John til Vikingskipet, men tapte for Oslo.

Men med Bocelli fikk de klaff. Og i Hamar ble det et vanlig samtale-emne hvem som ville bli den neste store artisten i Vikingskipet. Forventningene var høye, og gjetningene mange, men ikke så mange hadde sett for deg at den neste skulle bli Cliff Richard. Men Cliff leverte han også.

«Han er godt over 60 år og fortsatt glattere enn ei barnerumpe. Likevel. 6.000 publikummere kan ikke ta feil. Det er noe magisk ved Sir Cliff», het det i HA etter konserten i mars 2007.

Snaut 6.000 publikummerne hadde valfartet fra hele landet til Vikingskipet. 7.500 billetter ble lagt ut for salg i det som i Cliff-sammenheng må kunne beskrives som en intimkonsert, ifølge HA.

Mindre intimt ble det da Beyoncé kom til Vikingskipet i mai samme år, og 11.500 billetter ble lagt ut. Utstyrsmessig skulle det også bli den største satsingen i Vikingskipets og Hamars konserthistorie. I løpet av natta ankom ni trailere med 60 tonn utstyr.

«Det største innendørsarrangementet noensinne i Norge. I alle fall når det gjelder utstyr og rigging», mente Odd Steinar Pedersen.

7.500 betalende var litt under det som var ventet og håpet. Det lå underskudd i lufta. Men publikum lot seg villig rive med.

«Herregud,» hylte ungdommene, ifølge HA. Og det må innrømmes at det var en litt rar ting å rope.

«Get up!!» beordret Beyoncé, og folk lot seg ikke be to ganger.

Men rett etter konserten forsvant Beyoncé kjapt i retning Gardermoen. De som har hatt håp om å treffe Beyoncé på byen i Hamar etter konserten, kan glemme det, bemerket Odd Steinar Pedersen. «Hun blir nok ikke å finne på Svare & Berg».

Tap til tross, fortsatte satsingen i Vikingskipet. Stevie Wonder ble den neste, i september 2008.

«Det finnes ikke ord – annet enn at Statens kartverk må gjøre et navnebytte – fra Åkersvika til Wonderland», sa Knut R. Arnesen til HA rett etter konserten, som trakk 6.100 publikummere. «Det er utrolig at jeg skulle få se og høre ham i Hamar», mente han.

Men det begynte å bli lenger mellom konsertene. Santana trakk 6.500 i oktober 2010. Deretter gikk det helt fram 11. juni 2013. Da slo Mark Knopfler alle rekorder med 8.472 solgte billetter. 5.500 billetter ble solgt allerede første dag. «Har aldri opplevd maken», sa Pedersen.

Og det kommer etter all sannsynlighet til å bli omtrent like mange på Stortorget 6. august, når Sting går på scenen. Og da skal også spørsmålet endelig besvares, om dette vil bli den største konserten til alle tider i Hamar. Men tenker vi etter, har vi nok det største i vente.

Jeg har alt flyttet ferien min.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke