23. okt
 
Den tause våren

Publisert: 28.okt.2018 18:37
Oppdatert: 28.okt.2018 18:37

Gruppebetegnelsen for giftige sprøytemidler som skal verne planter mot sopp, insekter, ugress og skadedyr er pesticider. En av de første store pesticider vi husker er DDT. Det skulle være ufarlig å bruke som middel mot insekter og også andre ting. Fluene forsvant fra fjøs og hus, men fugler døde etter å ha spist insektene. DDT hopet seg opp i næringskjedene, barn ble syke og mange mennesker pådro seg kreft. Selv ørnen sto i fare for å bli utryddet i USA.

Det var boken «Silent Spring» av Rachel Carlson som kom i 1962 som mer enn noen annen gjorde folk oppmerksomme på de forferdelige virkningene av å bruke dette giftstoffet. I 1969 ble DDT forbudt i Amerika. Hun døde to år etter bokutgivelsen. Da hadde hun fått mye motstand, blitt karakterisert som et hysterisk kvinnfolk og sabotør. Kan vi få en slik taus vår på ny? Det ser ut til at fabrikker og store konsern som tjener på å utgi mange av disse giftene, prøver å bringe til taushet de som forsker og forteller negativt om dette.

Det som er laget for å ta knekken på ugras, insekter m.m. kan gi store skader på helse og miljø. Det er jo påvist giftstoffer som har en negativ innvirkning på insekter, edderkopper, amfibier, fugler og dyr i vår tid. Det kan skje indirekte gjennom redusert tilgang på mat og forringet levevilkår. Eller de kan være direkte forgiftet. Slike effekter har man funnet hos sommerfugler, frosk og flaggermus.

Det er heller ingen tvil om at pesticider opptas i menneskekroppen. Det er et faktum at antall bier og humler i verden avtar i faretruende høyt tempo. Det ser ut til at bier ikke finner veien hjem til kuben og store kolonier dør ut. I USA har man fastslått at 90 prosent av humlebestanden er utryddet siden begynnelsen av 90-tallet. FN slo alarm om dette først i 2011. I flere land har man erfart at avlinger avtar fordi blomstene ikke bestøves. Verdens matforsyning blir truet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke