16. sep
 
Den urimelige målloven

Publisert: 04.jun.2018 13:32
Oppdatert: 04.jun.2018 13:34

I 1980 vedtok Stortinget målloven om likestilling mellom bokmål og nynorsk i offentlig forvaltning. Loven krevet omfattende opplæring i nynorsk for offentlige ansatte, og at de to målformene som offentlige språk skulle likebehandles i statstjenesten. Tjenestemenn som arbeider med å skrive, skulle beherske begge målformer. Statsorgan måtte svare på brev i den målform det var blitt skrevet på, og hvis ikke kommunene markerte holdning og bestemte seg for bokmål, ble det gjennomført en 50/50-fordeling.

Selveste undervisningsministeren den gang, Einar Førde, Ap, uttalte offentlige: «Denne lova skulle verta målfolk sitt fremste middel i kampen for å sikre språkleg jamstelling». I skolen, som den selvsamme minister uttalte at han «ikkje ville vere elev i», er norske skoleelever i årtier systematisk blitt tvunget til å lære et regionalt minoritetsspråk, som den nye målloven slo fast at det var nødvendig å lære.

Siden 1980 er det nå snart 40 år, og hva kan man nå oppsummere som resultat av korttenkte stortingsrepresentanters grenseløse generøsitet overfor det meget beskjedne antall brukere av det lille minoritetsspråket nynorsk?

Statsansatte har ikke greid å følge opp mållovens krav om lære seg nynorsk.

Målloven saboteres over en lav sko ved at profesjonelle oversettere mot god betaling tar seg av omskrivingen fra bokmål til nynorsk.

Motviljen mot tvangsopplæringen øker stadig blant skoleelevene. Frafallet fra nynorsk til bokmål i den videregående skole er jevnt økende. Aller mest på Vestlandet, der det var forventet at nynorsk ville være naturlig å bruke skriftlig.

Men i norske etermedier må vi daglig i tale og skrift utholde et mer og mer utvannet nynorsk, til stort besvær og irritasjon for det store flertall av etniske nordmenn for hvem nynorsk er og blir et unaturlig fremmedelement. For et stadig økende antall nordmenn med fremmedkulturell bakgrunn blir integreringen gjort vanskelig ved at to så like målformer daglig brukes om hverandre i nyhetsmeldinger i radio og TV.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke