Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
SJUSJØEN: Vinter på Lunken, Sjusjøen.
Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 
Der fjellskogen slutter og snaufjellet begynner
Vedtaket som Ringsaker kommunestyre, med én stemmes overvekt, traff i september 2014 om å åpne for mulig utbygging av Lille Lunkefjell-lia, har i ettertid skapt stor debatt.

Publisert: 07.sep.2016 04:00
Oppdatert: 07.sep.2016 09:25

Dette gjelder også de aktuelle atkomstløsningene som har blitt presentert og som nå skal behandles. Det er synd at disse debattene ikke kom i forkant av kommunestyrets første behandling av saken.

LES OGSÅ: I kø for å få tomt i Lunkelia

Som planmyndighet har kommunestyret ansvaret for arealforvaltningen i kommunen. Kommunestyret har dermed også ansvaret for at hensynet til allmennhetens interesser blir ivaretatt i plansammenheng, jf. formålet med friluftsloven om «å verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre allmennheten rett til ferdsel, opphold m.v. i naturen». Med sin nærhet til de allerede etablerte hytteområdene på Sjusjøen og med lette atkomstforhold, har Lille Lunkefjell-lia i mange år vært et sentralt og mye brukt friluftsområde. Eventuell utbygging vil begrense denne bruken, samtidig som atkomsten til snaufjellet vil bli vanskeliggjort.

Senere års utbygging av nye hytter på Sjusjøen har vært muliggjort som følge av framføring av offentlig vann- og avløpsløsning. Denne har de store grunneierne finansiert for kommunen ved å forskuttere anleggskostnadene. Det er derfor viktig at kommunestyret, i forbindelse med sin planbehandling, ikke legger vekt på kommunens økonomiske interesse i denne sammenheng på bekostning av allmennhetens interesser.

Det gjenstår å planbehandle atkomstløsning til det eventuelle nye utbyggingsområdet i Lille Lunkefjell-lia. Planutvalget og kommunestyret oppfordres til å sørge for at en samlet vurdering av allmennhetens interesser blir foretatt og tatt hensyn til. I disse vurderingene må også medtas de ulempene som en atkomstløsning vil representere for de allerede etablerte hytteområdene som måtte bli berørt av denne.

Erik Weisser-Svendsen og Hilchen Thode Sommerschild har i senere tid hatt interessante leserinnlegg om Lille Lunkefjell-lia. Mens Erik Weisser-Svendsen synes å mene at utbygging er nødvendig for å sikre ytterligere utvikling på Sjusjøen, oppfatter jeg Hilchen Thode Sommerschild til å mene at utviklingen kan ivaretas uten at Lille Lunkefjell-lia utbygges.

Dette er jeg enig med henne i; de ca. 60 hyttene som det er snakk om bør kunne innreguleres i andre nye hytteområder som er under planlegging på arealer som ligger i mindre sårbare områder enn der fjellskogen slutter og snaufjellet begynner. Derved skulle også ønsket om ytterligere utvikling av Sjusjøen kunne bli ivaretatt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke