17. sep
Handel: På veg for å betale varene. Til betjent kasse, mener Jorund Hassel.Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 
Derfor benytter jeg betjente kasser
Det skjer en rivende utvikling med selvbetjente kasser i butikker. Hvor fører det oss? Er det en oppbygging av klassesamfunn vi lokkes inn i?

Publisert: 04.jun.2018 15:31
Oppdatert: 05.jun.2018 09:28

Fordelingspolitikken i Norge har i nyere tid skjedd gjennom å gi arbeid til alle - og innbetalinger av skatter. Og en velferdsstat som gir trygget for dem som av ulike årsaker ikke kan delta i arbeidslivet. Et solidaritetssamfunn, slik også intensjonene i Grunnlovens § 110 beskriver.

Vi blir daglig fortalt at roboter skal erstatte arbeidstakere i yrker som ikke krever høy kompetanse. Samtidig ser vi at billige gjestearbeidere i stor grad tar over for norske arbeidstakere i mange yrker. Mange av disse kontrolleres av bakmenn og kriminelle nettverk, hvor arbeidslivskriminalitet og økonomisk kriminalitet forekommer. Slike ordninger stenger også for lærlinger.

Det offentlige virker til å ha blitt helt avhengige av billig arbeidskraft gjennom bakmenn og kriminelle nettverk, for å få utført vedlikeholdsarbeid og andre tjenester? I hvert fall skapes det inntrykket når man leser bøkene Svartmaling av Einar Haakaas og Det mørke arbeidsliv av Torgny Hasås, og dokumentasjon av den generelle utviklingen innenfor bygg-, anleggs- og transportbransjen.

Norske arbeidstakere tilbys i stadig større grad midlertidige ansettelser i lave stillingsbrøker, nulltimers arbeidskontrakter, eller tilfeldige småjobber via bemanningsbyråer o.l. Og alltid til laveste lønnsnivå i bransjen. Jo lavere utdanning man har, jo mer utsatt er man for å få de laveste stillingsbrøkene og dårligst betalt. Det offentlige er verst – de som burde gå foran og sette den beste standarden for en god arbeidslivspolitikk.

Skal vi som kunder godta å bidra med å drive gratisarbeid, eller gratis dugnadsarbeid for butikk-kjedene? For kunder er jo ikke butikkansatte.

Er det kundenes oppgave å hjelpe butikk-kjedene med å nedbemanne i virksomhetene i den hensikt å gi eierne større overskudd? I tillegg til at ubetjente kasser generer behovet for mer overvåking. Er det en slik utvikling vi ønsker?

Dersom kundene velger å bruke de betjente kassen, så betyr bare det at butikk-kjedene må opprettholde det antall betjente kasser som det er behov for. Samtidig som at flere får jobber, og overskuddene i butikk-kjedene fordeles på flere. Etter samme mønster som solidaritetssamfunnet ble bygd opp på, og som har gjort at Norge er et av de beste landene i verden å bo i.

Betjente kasser er også mange skolelever/ studenters første opplevelse i arbeidslivet i deres friperioder.

«Vi må følge utviklingen» heter det så fint. Kundene har makt om vi vil bruke den, for å forhindre utviklingen av et klassesamfunn med økte forskjeller, og i mangel av sunn fordelingspolitikk. Derfor benytter jeg betjente kasser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke