Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Derfor deltok jeg lørdag

Publisert: 27.aug.2017 23:10
Oppdatert: 27.aug.2017 23:26

Magne Rydland skriver i HA om hvorfor han ikke deltok i debatt om Gaza og Norges politikk. Til det vil jeg si: Selvfølgelig er utenrikspolitikken relevant i valgkampen. Som folkevalgt i landets høyeste organ vil alle representanter ha et ansvar for utenrikspolitikken, og i en urolig tid hvor verden er stadig mer sammenvevd kan vi ikke velge bort en vanskelig debatt.

I Israel og Palestina svinner håpet om en tostatsløsning og fred. Israels folkerettsbrudd fortsetter uten reaksjoner fra det internasjonale samfunnet. Det palestinske folket er splittet mellom Vestbredden og Gaza. Det er nå ti år siden Hamas’ voldelige overtakelse av Gaza. I kjølvannet fulgte delingen av Vestbredden og Gaza, og Israels blokade av Gazastripen. I år er det også 50 år siden okkupasjonen startet. Det er to bitre jubileum.

Israel utvider bosettingene på Vestbredden hver eneste dag, uten å måtte forholde seg til folkeretten eller internasjonalt press av betydning. Slik utvides den folkerettsstridige okkupasjonen. Derfor deltok jeg i debatten lørdag. Fordi det er på høy tid at vi diskuterer hva kan gjøre nytt i den norske politikken ovenfor Israel og Palestina. For at folk i Gaza skal komme ut av en ulevelig tilværelse, og for å ansvarliggjøre Israel for folkerettsbrudd.

FN sier Gaza vil bli ubeboelig innen 2020 – altså før neste stortingsperiode er over. Mer enn halve befolkningen er avhengig av matbistand. 70 prosent har tilgang til vann kun noen timer i uka. Grunnvannet er farlig å drikke. De fleste av de 17800 husene som ble bombet til ruiner i 2014 er ikke gjenoppbygd, fordi Israel stopper innførsel av sement og byggevarer. I anstendighetens navn kan vi ikke la dette skje uten å debattere det her hjemme, og hva vi kan gjøre for å stoppe den store humanitære lidelsen i Gaza. Krisen er menneskeskapt, og løsningene er politiske.

Det kan virke håpløst. Men SV mener Norge kan ta flere viktige steg for å skape rommet som trengs for nye forhandlinger og en varig fred. For to år siden fremmet SV forslag om at Norge skulle anerkjenne Palestina som egen stat. Vi mener at norske myndigheter må fraråde norsk næringsliv fra alt økonomisk samkvem som bidrar til okkupasjonen eller folkerettsbrudd. Videre bør Norge, som EU, merke alle bosettervarer - så forbrukere kan vite om varer de kjøper er fra okkupert jord. SV foreslo nylig en stor evaluering av Norges politikk ovenfor Israel og Palestina.

SV er villig til å diskutere og tenke nytt om Norges politikk. Vi håper vi får flere med oss etter valget, og ikke flere av de som skyr debatten om en av vår tids lengstvarende konflikter.

stortingskandidat Hedmark SV

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke