hacklink
buy instagram followers
19. sep
Nyborg: Sommerglade mennesker lot seg avbilde her for over 100 år siden.Foto: Ragnvald Andersen
 
Derfor er det viktig å bevare Tigerskogen
I en artikkel i HA 26. februar argumenterer ordfører Einar Busterud mot bygging av boligblokker i Tigerskogen ved Rollsløkka skole. Dette er positivt.

Publisert: 03.mar.2019 18:33
Oppdatert: 03.mar.2019 18:59

Tigerskogen er et viktig grøntområde på Rollsløkka som ikke bare rommer et viktig friområde for barna på skolen. Der ligger også husmannsplassen Nyborg, et lite stykke Hamar-historie som det er viktig at vi tar med oss inn i framtida, ikke minst for at barn og unge skal kunne oppleve autentisk kulturarv.

Den gamle husmannsstua ligger der den lå for mer enn 100 år siden, da tolv sommerglade mennesker lot seg avbilde i bakken nedenfor stua. Vi kjenner ikke navnet til menneskene på bildet, men bildet er en gløtt inn i en sommeridyll blant småkårsfolk fra den gang det fortsatt var et husmannsvesen her på Hedemarken.

Nyborg er sammen med Stenerstua det siste som er igjen av husmannsplassene under gården Børstad. Gården var en av Hedmarkens største og hadde ni husmannsplasser under seg. Det som er sjeldent med Nyborg er den autentiske beliggenheten, til tross for at den ligger midt i villabebyggelsen i Hamar. Nyborg ligger på en rygg i terrenget, der den en gang ble etablert. Jorda er skrinn, slik den gjerne var der husmannsplassene lå.

Plasseringen i det opprinnelige kulturlandskapet er en viktig del av den historien husmannsstua forteller. Dersom Nyborg skulle flyttes fra sin opprinnelige beliggenhet til Stenerstua, vil det føre til at begge husmannsstuene mister mye av sin verdi, fordi verdien ligger i at huset ligger i det opprinnelige kulturlandskapet.

En husmannsplass forteller en viktig del av småkårsfolk sin historie i Norge, og viser tydelig de store klasseforskjellene som var her på Hedemarken. En gang fantes det flere husmannsplasser enn gårder, og byen Hamar er grunnlagt på slike arealer. Vi har blitt rikere, og sporene etter fattigdommen som var på disse små plassene forsvinner. Fjerner vi slike pusterom i bylandskapet som Tigerskogen og Nyborg utgjør, blir vi likevel fattigere, siden vi mister de røttene som finnes gjennom natur og historie.

Det er derfor viktig å bevare og tilrettelegge Tigerskogen som et hyggelig uteområde, og samtidig hvis man ønsker, gir plassen muligheter til å formidle byens nære historie.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke