Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
IKKE VED SAMME BORD: Statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen (th), Venstre-leder Trine Skei Grande (tv) og Krf-leder Knut Arild Hareide strides om asylbarna.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Derfor sitter de ikke rundt samme bord på Slottet
Dragkampen om asylbarna viser klart hvor stor avstanden er mellom Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene og hvorfor statsminister Erna Solbergs (H) drøm om å lede en firepartiregjering er fjernere enn noensinne.

Publisert: 07.apr.2015 13:35
Oppdatert: 07.apr.2015 13:36

Mye tyder på at striden om asylbarna vil være løst innen Venstre samles til landsmøte i Tromsø fredag denne uken.

Alternativet er å sette samarbeidet i fare, og det vil statsministeren neppe risikere.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk høyt på banen med et ultimatum før påske. Og Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke langt unna når hun overfor VG nå ser seg nødt til å peke på det helt opplagte, nemlig at en uløst asylsak vil overskygge alt annet på det kommende landsmøtet – og dermed risikere å «underminere hele det borgerlige prosjektet».

Ikke vinnere

En eventuell asylenighet kan komme til å bli presentert på en slik måte at alle de involverte forsøker å fremstille seg som vinnere.

Så enkelt er det likevel ikke. To viktige spørsmål vil stå igjen når røyken legger seg: Hvorfor ble ikke asyluenigheten løst mye tidligere? Og hvordan har striden påvirket samarbeidsklimaet mellom de fire partiene.

Offentlig oppvask

Svaret på det siste spørsmålet kan fort bli noe sånt som at det var minst like mye krangel under åtte år med rødgrønt styre. Forskjellen er at da skjedde det bak lukkede dører. Mellom linjene er budskapet at det er en styrke for demokratiet at vi nå får ta del i de harde ordvekslingene.

En slik fremstilling kan imidlertid minne litt om statsministerens uttalelser til NTB rett før påske, der hun fremstilte Hareides ultimatum som noe dagligdags i politikken. Begge versjoner kan trekkes i tvil.

Frp kniper

Aktører nær prosessen hevder at asylstriden først og fremst bunner i indre motstand i Fremskrittspartiet. Og at det hele kunne ha vært løst allerede i desember, om det ikke hadde vært for at Frps stortingsgruppe holder igjen.

I så fall er ikke veien lang før noen vil bruke dette til å så tvil om Erna Solbergs lederegenskaper. Hvorfor har hun ikke klart å skjære gjennom?

På den andre siden har Solberg argumentert plettfritt konsekvent når hun har vist til den noe nær prinsipielle motstanden mot å gi nye forskrifter tilbakevirkende kraft.

Fallhøyde

Uansett kan det hevdes at denne argumentasjonen har ført til at fallhøyden har vokst. En forskrift i desember om å gå gjennom nylig avgjorte saker på nytt, ville nok ha gjort vondt. Men det ville fort ha gått over. Særlig når det nå er avdekket at det ikke dreier seg om mer enn 28 saker.

Trine Skei Grande sa til sitt landsstyre i mars at hun mener regjeringen har håndtert enkelte kontroversielle saker på en ubehjelpelig måte.

Samtidig har partilederen stadig holdt fast på at Venstres posisjon som samarbeidsparti er det rette for dem. Utenfor-posisjonen gir både gjennomslag og stor frihet, lyder argumentasjonen.

Venstre har aldri vært lenger unna å tre inn i regjeringen, og neppe har de vært nærmere å tre ut av samarbeidet. (©NTB)


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke