hacklink
17. sep
 
Derfor stemte vi mot fådelte skoler
Vi har lagt bak oss omfattende arbeider for å lage en fremtidsrettet skolestruktur i Stange.

Publisert: 23.mar.2017 22:29
Oppdatert: 23.mar.2017 23:24

Det eneste som kom ut av den dyre konsulentrapporten og det omfattende arbeidet vi har lagt ned, var at Romedal og Stange ungdomsskole blir slått sammen. Telemarksforskningen og rådmannens utredninger har imidlertid gitt oss mye verdifull informasjon om skolene i Stange.

Rapporten fra Telemarksforskningen viste at det var lite å spare på å slå sammen skoler. Det har blitt brukt som et argument av alle som vil bevare dagens skolestruktur. Rådmannens rapport gir imidlertid et annet bilde fordi den også peker på det omfattende rehabiliteringsbehovet som er på blant annet Solvin og Breidablikk skole.

Personlig har jeg brukt mye tid på denne saken. Jeg har deltatt på i alt ni møter. I tillegg har jeg snakket med mange skolefolk og politikere som har vært gjennom den samme prosessen i andre kommuner. Alle jeg har snakket med har argumentert for større skoler. Erfaringer fra Ringsaker er gode. Vi har hørt om hvor fint det har blitt på Nes barneskole. De kjempet også mot skolenedleggelse på Brumund, men i ettertid erkjenner de at den nye Fagerlund skole er bedre på alle måter.

I Sør-Odal, hvor jeg trådte mine barnesko, samler de alle elevene i ei ny og moderne 10-delt skole på Skarnes. Det er klart det ble protester ute i grendene. Det ligger mye følelser i slike saker, og det kostet Ap noen medlemmer, men ordføreren, som sjøl er fra Ap, uttalte at han ikke er i tvil om at avgjørelsen var riktig.

Stange har tre fådelte skoler. Det er en kostbar løsning, men å slå sammen skoler handler om mer enn økonomi, det handler også om å skape moderne og gode skoler der barn og unge kan få seg en utdannelse som gjør dem best mulig rustet for videre skolegang, studier og fremtidige yrker. Det blir stadig færre jobber for ufaglærte. Vi går inn i et kompetansesamfunn der gode kunnskaper blir viktigere enn noen gang. Da må ungene forberedes på det gjennom gode skoler. De fådelte skolene i Stange er gode, men vi mente likevel at de ikke var løsningen på fremtidens skoleutfordringer.

Vi har hatt mange diskusjoner i Pensjonistpartiet om dette, og meningene har vært både heftige og delte. Men til slutt landet vi på at vi ville følge rådmannens innstilling, men å frede Breidablikk. Dersom Ilseng fengsel utvides, vil det bety 200 nye arbeidsplasser. Da bør også skolen bestå.

Vårt fellesforslag med H og V ble nedstemt. Stange vil møte fremtiden med tre fådelte skoler. Målet videre må derfor være at også de minste skolene skal bli fulldelte etter hvert. Da må kommunen ta skikkelig grep, særlig for utviklingen på Espa/Tangen. Det arbeidet vil få Pensjonistpartiets fulle støtte.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke