Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Derfor vil Hamar Ap bevare Parkgata 31

Publisert: 04.apr.2019 16:32
Oppdatert: 04.apr.2019 16:44

I 1889 kjøpte Hamar Håndverkerforening eiendommen Haraldshaugen eller dagens Parkgt.31 for å bygge forsamlingshus. Byggearbeidene kom i gang samme høst, og den 16 februar 1890 ble huset innviet. Sammenlignet med datidens forhold var huset meget hensiktsmessig både til møter og fest.

Hamar manglet egnet teaterlokale, og i 1903 ble huset planlagt utvidet med scene og skuespillergarderober. Den 18 januar 1905 var tilbygget ferdig og «Haandverkeren» var blitt byens beste forsamlingssted.

I 1917 besluttet Håndverkerforeningen og selge huset. De var redde for at alle omskiftninger som 1. verdenskrig førte med seg, skulle ende med at foreningen ikke maktet å klare gjeldsforpliktelsene ved huset.

I 1919 kjøpte Hamar Arbeiderparti huset. Dette var en ny milepæl i arbeiderbevegelsens historie. Huset ble overtatt av partiet fra den 1. oktober 1919. Huset var jo bygd som forsamlingslokale og var mye brukt til møter for arbeiderbevegelsen. I 2 etasje var det en stor forsamlingssal. To mindre saler, to garderober, to kjøkkener, galleri og scene. I tillegg til flere møtelokaler hadde også folkebiblioteket sine lokaler i bygget.

Etter vært fikk Arbeiderpartiets første avis «Demokraten» plass i huset med kontorer og trykkeri.

Det var stor betydning at arbeider og fagbevegelsen hadde sitt eget hus, særlig i forbindelse de store konfliktene som var på 20 tallet. Den store jernbanekonflikten blant annet samlet over 800 jernbanearbeidere til massemøter. Etter stor splittelse i arbeiderbevegelsen ble Huset solgt på tvangsauksjon i 1926. Det gikk hele 42 år før arbeiderbevegelsen fikk et nytt folkets hus i Hamar som sto ferdig i 1968 og som alle kjenner til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke