17. sep
 
Det ble noen feil
Kjendis på 95 år?

Publisert: 30.aug.2016 04:00
Oppdatert: 30.aug.2016 09:08

Du verden, nå ble jeg også gamle kjerringa på 95 år kjendis, i alle fall hos HAs lesere. HA har alltid vært både snill og flink med mine innlegg. De har gjerne funnet fram bilder som passer, og uthevet skrift for det som var viktig. Da sier en jo gjerne «ja» til besøk, og hyggelig besøk av journalist med flink fotograf ble det.

En regner jo med at det som står i avisa er fort glemt. Men her tok jeg visst feil, regna ikke med internett, der kan det jo bli stående noe.

Ifølge intervjuet var det min far som eide støperiet. Det er jo feil. Mine foreldre kommer fra Levanger, og pikenavnet mitt Falstad har familien min fra gården Falstad hvor dessverre mange gode nordmenn havnet under krigen. Det var Jørgen Kristiansen fra Gjøvik med noe utdannelse også fra USA som startet dette støperiet i Moelv sammen med noen andre omkring år 1900. Jernbaneforbindelsen som var kommet, gjorde at det ble Moelv. Avtagere for godset var det også i nærmiljøet her.

Han bosatte seg i Moelv, fikk åtte barn hvorav fem sønner overtok og fortsatte bedriften. De var eneeiere fra 1925. Mannen min var sønn av en av disse brødrene, og han og var med på å overdra bedriften til Harald Øyhovden (den eldre) som jo flyttet den over til Hamar/Furnes.

Det ble jo et industrieventyr av de store som en vet, og som familien kan ha inntekter og glede av. Men dessverre har de ikke fått rydda opp etter seg i Moelv. Det er alt annet enn vakkert syn det som står igjen der, og må være til frustrasjon for naboskapet. Jeg har skrevet om dette i et annet innlegg, hvor jeg fortalte planene som Harald Øyhovden hadde for området, og som han dessverre døde ifra.

LES OGSÅ: 95 år og en frisk debattant

Feil ble det også å skrive at jeg reiste rundt som jordmor. Det var det jo distriktsjordmødrene som gjorde, og det har jeg aldri vært. Jeg var jo alene jordmor på Ringsaker Sykehus som det den gang het, og det kunne være tøft hvis fødslene dro ut eller det kom flere etter hverandre. På en fødeavdeling med flere jordmødre kan en jo gå å legge seg etter en nattevakt, eller ta fri etter en dagvakt. Det gikk jo ikke her, men slik må distriktsjordmødrene ha hatt det i sin tid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke