15. sep
Tannpleie: Det blir ikke hull i ei tann som er ren.
 
«Det blir ikke hull i ei tann som er ren»
Barnesangens visdomsord er helt i tråd med løsningen for framtidens helsevesen – satsing på forebygging.

Publisert: 18.mai.2017 23:34
Oppdatert: 18.mai.2017 23:37

Derfor er det uforståelig at regjeringen ikke satser på tannpleiere som jobber med forebygging, når de nå vil overføre tannhelsetjenesten fra fylkeskommunen til kommunen.

En overføring til kommunen vil medføre at et lite fagmiljø vil splittes og true likeverdige tannhelsetjenester til befolkningen. Fylkeskommunen gjennom den offentlige tannhelsetjenesten, har sikret nordmenn flest et godt og likeverdig tannhelsetilbud. Overføring av ansvaret til kommunene setter dette tilbudet på spill.

Helseminister Bent Høie sier at svaret på framtidens utfordringer i helsetjenesten ikke ligger i reparasjon, men i å fremme helse og forebygge sykdom. Regjeringens innspill til krav om kompetanse i kommunen viser at helseministeren fraviker dette synet når det gjelder tannhelse.

Tannlegen som behandler hull og skader, er foreslått lovfestet i kommunal tjeneste, mens tannpleieren som jobber med å unngå at skader oppstår, blir foreslått fjernet som lovfestet kompetanse. Forebygging er bærekraftig fordi det reduserer framtidige utgifter og plager. At befolkningen får kunnskap om å ivareta sin egen munnhelse er en framtidsrettet tankegang i helsetjenesten. Tannpleieren er garantisten for en slik satsning i tannhelsetjenesten.

Tannpleieren er spesialisert i å jobbe med å forebygge sykdommer i munnen. Tannpleieren tar tannhelsekontroller og gir råd i samarbeid med helsesøster.

Norges befolkning blir eldre, og de fleste eldre trenger ekstra tilsyn og hjelp med sin tannhelse. Tannpleierne underviser pleie- og omsorgspersonell og jobber i samarbeid med omsorgssektoren i kommunen.

Budskapet er enkelt, - det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en…..

Det er en lønnsom og framtidsrettet investering for pasientene og for tannhelsetjenesten. Derfor må tannpleierne lovfestes som kompetanse i kommunen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke