Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Det blir tre sykehus mellom Gjøvik og Lillehammer
Mange er av den oppfatning at det skal være igjen ett sykehus i mjøsområdet når sykehussaken er ferdig. Det kan virke som Arnulf Kjos er blant dem, og det er ikke så merkelig ettersom det nesten bare er det såkalte Mjøssykehuset som er omtalt i mediene.

Publisert: 29.jan.2019 12:26
Oppdatert: 29.jan.2019 12:35

Men det er faktisk tre sykehus HSØ går inn for, et Mjøssykehus ved Mjøsbrua, et akuttsykehus i tillegg og et sykehus som skal drive planlagte operasjoner.

Mjøsbrua er en plassering Helse Sør-Øst tydeligvis ikke mener er særlig ideell rekrutteringsmessig. I saksutredningen om ny sykehusstruktur i Innlandet står det ordrett: «Lokalisering i tilknytning til en by antas å gi positive effekter for rekruttering, da en i byer kan forvente en større bredde i tilbudet av arbeidsplasser i 2040. Byer har i seg selv en tiltrekningskraft, særlig for unge nyutdannede.»

Hva betyr dårligere rekruttering? Sannsynligvis litt dårligere kvalitet på tjenestene, at flere derfor vil velge andre sykehus eller private løsninger. Som igjen påvirker rekrutteringen i neste omgang.

Dette er årsaken til at sykehus bør ligge i en by, ingen nevnt ingen glemt. Det er basiskunnskap innen samfunnsutviklingsfaget at byer rekrutterer bedre enn et veikryss. Pluss at byene har en rekke andre fordeler på miljø, transport annen infrastruktur osv. Vi har sett det i praksis også. Etter byggingen av sykehuset på Kalnes sju kilometer fra Sarpsborg og nye statlig retningslinjer var omkvedet: Aldri mer. I Vestre Viken bygges derfor sykehuset i Drammen. Men Innlandet er tilsynelatende upåvirket av andres erfaring og feilgrep.

Det er ingen uenighet om behovet for kraftig omstilling og strukturendring i Sykehuset Innlandet, slik også Arnulf Kjos tar til orde for i HA. Et komplett sykehus vil være en fordel for alle. Uenigheten i Innlandet består i hva som bidrar til best helsetjenester, ei bru eller en by. Når det skal investeres åtte milliarder bør man sørge for å investere pengene der de gir størst samfunnsmessig nytte.

Sykehusdiskusjonen har pågått i snart 20 år. Sykehuset på Hamar har blitt truet med nedleggelse i det dobbelte antall år. Folk begynner å bli slitne, snart like slitne som bygningsmassen som systematisk er holdt utenfor vedlikeholdsbudsjettene. Ikke bare det; de siste ti årene har ansatte på Elverum og Hamar bidratt med 400 millioner til å dekke underskudd på Lillehammer og Gjøvik. Penger som ellers kunne bli brukt på pasientene, eller til å vedlikeholde bygninger og utstyr.

De ansatte på Hamar har gjentatte ganger blitt direkte lurt av statsministre, helseministre og partiledere om at nytt sykehus skulle bygges. Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) oppga til og med årstallet byggingen skulle starte: 2016.

Hamar har vært utelatt i samtlige av de 17 alternativene Sykehuset Innlandet har utredet. Hamar og nærmeste omland er det største befolkningstyngdepunktet, med største befolkningsveksten, førti prosent av alle togpassasjerene, mer enn det dobbelte av veitrafikken ved Mjøsbrua. Men Hamar kunne ikke vurderes som sykehusalternativ med den oppsiktsvekkende begrunnelsen at «Hamar er en del av Oslo-regionen» (Styreleder Anne Enger i «Dagsnytt 18» 20. oktober 2017.)

Sykehusprosessen i Innlandet har vært et politisk spill. I innstillingen til styret i Helse Sør-Øst går administrasjonen nå inn for tre sykehus. Et for planlagt behandling (Gjøvik er nevnt spesielt i innstillingen), et nytt sykehus ved Mjøsbrua og et akuttsykehus i tillegg. To i en by, og ett Mjøssykehus ved østre eller vestre enden av Mjøsbrua. Dette er virkelighetsbildet både ansatte, pasienter og innbyggere må forholde seg til.

Hvor skal sykehusene ligge? Resultatet kan bli Gjøvik, Mjøsbrua og Lillehammer, og nedleggelse av Hamar og Elverum. Tre sykehus innenfor en avstand på 45 kilometer, og ingen fra Mjøsbrua til svenskegrensa. Og ikke noe sykehus der det bor mest folk og hvor de største trafikkårene møtes. Det er utrolig, men det kan dessverre bli sant.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke