hacklink
buy instagram followers
19. sep
Syklister: Mannlige syklister, skjerp dere, mener Brit Lien.
 
Det er du som er bølla, Jon Andersen
I HA 21. juli skriver Jon Andersen om hvor vanskelig det er å være syklist.

Publisert: 23.jul.2018 15:06
Oppdatert: 23.jul.2018 15:14

Som kvinnelig syklist på elsykkel, vanlig sykkel, bilist og fotgjenger gjennom mange år har jeg nok erfaring til å se hva problemet består av.

Dette skrev Jon Andersen lørdag 21. juli.

Hovedproblemet for meg som fotgjenger på gode gang- og sykkelveier og fortau er syklistene, stort sett menn, som freser forbi i enorm fart og som ser ut til å tro at de har enerett på gangveien.

I tillegg har vi rulleskifantastene som også tror at gang- og sykkelveiene er for fartsetapper og treningsarena. Med hund i band har enkelte menn gjerne ifølge, brølt at jeg må passe bikkja mi.

Her er det altså en forskjell på menn og kvinner. Kvinner tar vanligvis mer hensyn, men ikke alltid. Som syklist opplever jeg aldri å bli skjelt ut og kjører forsiktig, går av og bruker bjella når jeg passerer noen. Jeg har heller ikke opplevd at bilister viser fingeren til meg når jeg sykler. At mannfolk skriker juksemaker når jeg bruker elsykkelen er forventet. Det å bli sykkelhater er lett når man ser mange syklisters oppførsel i trafikken.

På fortauet er det altså fotgjengerne som har fortrinnsrett. Så, Andersen, her kjører du altså ikke i 25 km på sykkel. Det er ulovlig og det er det jo en god grunn til. Sykling på fortau skal skje i tilnærmet gangfart og i god avstand til gående.

Hvor mange gjør det? Som regel er det stor fart og sneiing av dem som går på fortauet av syklistene. En sykkel er et kjøretøy og syklister skal derfor følge de samme reglene som andre kjørende i hovedsak.

Som eksempel på manglende kunnskap hos syklister er kryssing av vei i gangfelt. Det kan man gjøre om det ikke er biler der. Men hvor mange forventer at bilene skal stoppe når de kommer på sykkel? De fleste ser det ut til.

Bilistene har ikke vikeplikt for syklister i gangfelt, men for gående. Lovteksten som gjelder sykling finner vi i «Forskrift for kjørende og gående trafikk». Lovdata.

Så ja Andersen, det er nok du som er bølla om du sykler i 25 km på fortau eller gangvei og passerer gående.

Jeg oppfordrer menn som sykler til å oppføre seg og ta i bruk kunnskap og vanlig folkeskikk i trafikken. Enkelte bilister bør selvfølgelig gjøre det samme

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke