16. sep
AVFALL: Plast til gjenvinning på Heggvin.FOTO: ARNT OLAV VELTEN
 
Det er gull som glimrer i søpla
Snøen er på tur bort, og de første plantene har begynt å spire. Nå dukker også den verdifulle søpla fram. Ja, nettopp verdifull.

0
Publisert: 13.apr.2015 04:00
Oppdatert: 13.apr.2015 06:59

MENINGER

Våren er tida for de gjenglemte ting. Plastposen vinden tok med seg i februar, pastillesken noen mistet i desember og ølkorken fra festen i mars dukker fram fra snøen. Mange irriterer seg, både fordi det ser stygt ut, og for at ingen har plukket det opp. Hadde det vært et smykke eller en femtilapp som lå der, hadde det blitt plukket opp. Men vet du hva; søppel er faktisk også verdifullt.

Både smykker og ølkorker lages av metaller. Metallene hentes fra gruver og fjell, ofte fra land langt borte som Kina og Kongo. Det er rift om verdens metaller. Vi trenger dem for å lage mobiler, bygninger, biler, nettbrett, møbler, livsviktig datautstyr på sykehus og nye smykker og ølkorker. Det krever mye mindre energi å gjenbruke metall enn å hente nytt fra naturen. Ved å gjenvinne for eksempel en boks av aluminium, trenger en bare fem prosent av energien det kreves når ny aluminium hentes og smeltes ut av fjell.

Slik er det med andre ting også. Det krever mindre energi å lage nytt av gamle ting enn å hente råstoffer fra naturen. Ta plastposen. En gang for flere hundre millioner år siden var den maneter, alger og planter. Den har ligget under trykk på jordas dyp, før den en dag for noen år siden ble pumpet opp som olje, og kjørt langt til en fabrikk som lagde pose av det. Plastposen tok så vegen til Norge. Så endte den i ei sølete grøft.

Hadde posen blitt kastet i plastposen hjemme, hadde den blitt brukt til å lage nye plastting som for eksempel ei blomsterpotte, en fleecegenser, en hagestol eller et rør. En sparer to kilo råolje for hver kilo plast som gjenvinnes. Ved å gjenvinne plast varer oljen som brukte millioner av år på å dannes, mye lenger. De som har aller mest glede av det er barna våre. Det blir mer olje igjen som de kan bruke i sin levetid.

Hva med pastillesken? Jo, den er verdifull fordi den er laget av papir og kan bli nytt papir. Det kreves mindre energi å lage nytt papir av gammelt, enn å måtte hogge og frakte trærne fra skogen til fabrikk, og så kverne og presse treet til papir. Faktisk er denne avisa du nå holder i laget av papir levert kanskje på en småsamler på Hedmarken.

Om papiret og plastposen havner på avveie og blir møkkete og tilgriset, må det kastes som restavfall. Restavfallet brennes og gir oss varme som vi har nytte av her og nå. Men selve plasten og papirfibrene blir da ikke gjenbrukt. En må derfor hente ut mer olje og trær for å lage ny plast og papir.

Nettopp derfor er det viktig at avfallet sorteres best mulig og kastes enten i riktig beholder hjemme, på småsamler eller gjenvinningsstasjon. Jo mer som kan gjenbrukes, jo mer blir det igjen av jordas råstoffer til glede for barna våre. Det er en verdifull arv, det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke