Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
6_Bilde?6_Bilde
 
Det er her jeg kommer fra

Publisert: 28.feb.2018 13:40
Oppdatert: 01.mar.2018 15:00

Tine hadde en reklame for en stund siden som festa seg hos meg. Eller egentlig var det vel to, en kort og en lang. Begge viser bilder av flott natur, og forteller om Norge. Om nordmannen og hvor vi kommer fra. Om hvor mange av oss som dro. Og de som ble igjen. Vi kommer fra landsbygda og de store fjellene. Åra gikk og mange dro. Inn til byen og de store mulighetene. Men noen ble igjen. For å gjøre det som må til. Jeg er etterkommer av de som ble igjen. Og jeg har tenkt å fortsette å være igjen. For hvis ikke jeg blir igjen for å så det kornet, melke den kua, sette opp det gjerdet, slå det graset… hvem skal da gjøre det?

Jeg tror ikke folk tenker på det når de klager på de stakkars bøndene. Folk midt i Oslo klager på de høye prisene, traktorene som går så forferdelig sakte og den forferdelige lukta som kommer med dem, mens de stapper i seg norske, og gjerne økologiske, matvarer som ifølge dem er alt for dyre.

Disse folkene forventer gode, norske matprodukter til en snytbillig pris, og allikevel mener de at bøndene kan bare «holde kjeft, de får nok lønn, de får nok rettigheter. Gå og gjør jobben deres og ikke klag». De mener at bonde ikke er et yrke som er verdt noe. Men der tar de feil. For bonden trengs.

Jeg utfordrer hele Norge, ja hele verden. Alle de som mener at bonden bare kan pakke seg vekk. Jeg utfordrer alle til å spise et måltid som ikke inneholder produkter som er produsert av bønder. Jeg utfordrer alle til å bruke klær hvor bønder ikke har vært involvert i deler av produksjonen. Dere kan jo prøve det. Men dere vil komme til å sulte og fryse. For uten bonden vil dere ikke ha mat i det hele tatt. Uten bonden vil dere måtte gå nakne.

Jeg vil påstå at norske bønder er av de beste i hele verden. Vi er av de beste på husdyrhold. Vi er av de som tilpasser oss best. For det må vi. Vi bor i et land som har så mye ulik natur og miljø at det kunne tenkes umulig å drive gårder der ingen skulle tru at nokon kunne bu i så mange århundrer. Og vi gjør det enda. Vi strekker oss så langt det lar seg gjøre for å sikre kvalitetsmat på bordene i norske hjem.

Kanskje drar jeg. Inn til byen. Ut i det store utlandet. Til de fantastiske mulighetene, slik som alle andre. Kanskje er det nødvendig med advokater, leger, ingeniører og en hel haug med andre fancy yrker. Men det som er helt sikkert er at vi trenger bonden. Alltid. Så selv om jeg drar, kommer jeg tilbake. For hvis ikke jeg er villig til å rydde i den låven, pløye det jordet, ta imot den kalven, hogge den veden, beise den veggen… hvem er da villig til det?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke