16. sep
 
Det er nye tider

Publisert: 12.des.2018 15:50
Oppdatert: 12.des.2018 15:55

Tirsdag var jeg på Seniorsenteret Velferden hvor en del av underholdningen var Lucia-feiring og gang rundt juletreet.

Selv levde jeg min ungdom i England med engelske juletradisjoner, men i 1946 kom jeg som ung lektor til Lillehammer og ble mektig imponert hvordan unge og gamle gikk rundt juletreet, ofte i flere ringer, og sang vers etter vers av norske julesanger helt utenat og uten bok eller tekst.

Men hva ble sunget rundt juletreet i Velferden i desember 2018? Først sang man om de små rottene og katten, og etterpå sang man om nissen som ventet på sin julegrøt. Det var ikke en eneste kristen julesang å høre. Det er antakelig også forbudt etter norsk lov å synge en kristen sang i barnehagen i dagens Norge.

I desember har jeg vært omkring i butikkene for å se etter kristne julekort, men slikt er ikke å finne. Motivene er mye nisser, og ellers snelandskap, fugler og gamle tradisjonelle små hus på landet. Kristne julekort finnes ikke i butikkene i Hamar i 2018.

Helt siden kristendommen ble innført i Norge i Vikingtiden, har den norske julefeiringen vært preget av kristne julesanger, kristne julekort og fortellingen om det vesle barnet som ble født i en stall i Betlehem.

Tidene har forandret seg siden julen på Lillehammer i 1946. I dag får man beskjed gjennom leserinnlegg i avisen at hvis man vil ha noe kristent i julen, får man stenge seg inn i en kirke, i samfunnet ellers vil man ikke ha det. Og hva med ledelsen i den kristne kirken i Hamar bispedømme? I gudstjenestene får vi høre at det drives kristen misjon i Thailand. Vi merker også at vår biskop er mer opptatt av muslimenes kamp mot Israel enn av de kristnes muligheter i Midtøsten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke