15. sep
Vindkraft: Utbygging av vindkraft må ikke gå på bekostning av viktige naturverdier.Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Det er sunt bondevett, ikke halebiting
«Naturvernforbundet biter seg selv i halen». Det skriver Olav Engeland i HA 25. juli.

Publisert: 29.jul.2019 16:03
Oppdatert: 30.jul.2019 08:32

Naturvernforbundet har riktignok som hovedoppgave å verne om norsk natur, men noen halebitere er vi ikke. Vi er med på å vurdere tiltak som kan være til nytte eller til skade for naturen nå og fremover i tid.

I dagens situasjon synes det temmelig opplagt at den stadig større bruken av energi bør begrenses. Du og jeg må venne oss til mer vettugt energiforbruk som del av kampen mot global oppvarming, enten energien kommer fra fossile kilder (kull, olje og gass) eller fornybare kilder (vannkraft, vindkraft, bioenergi). De store vannkraftutbyggingers tid er over i Norge, men folk flest vet ikke at det kan spares svært mye strøm (20-30 prosent) gjennom oppgradering av de eldre vannkraftverkene og overføringslinjene. Dette er Naturvernforbundet for og ser det som gode alternativer som innebærer minimale ødeleggelser av naturen slik den er i dag.

Naturvernforbundet i Hedmark har vært skeptisk til mange av konsesjonssøknadene om nye småkraftverk fordi vi ser at det eksisterer et rikt biologisk mangfold rundt bekker og småelver og stor skade kan påføres naturen om det drysses småkraftverk over disse små, men viktige vannveiene. For øyeblikket ser det ut som om anleggelse av private småkraftverk er bremset opp – det er ikke økonomi i det. Det synes vi er bra.

Det er stor strid om vindkraftverk, til havs, langs kysten og i innlandet, som i Hedmark. Naturvernforbundet i Hedmark ser at det ofte er eksterne faktorer som lave norske skatter og avgifter (sammenliknet med vannkraft) som ofte forklarer hvorfor utbyggere – også utenlandske investorer - kaster seg over muligheter for norsk vindkraft. De ser seg om etter steder med god vind slik NVE legger til grunn i sin siste store rapport. Naturens verdi ser ut til å komme i andre rekke.

I offentlig debatt fokuseres det ofte på visuelle inntrykk av høye vindturbiner, men viktigere er nok skadene byggingen og vedlikeholdet av store veinett og overføringslinjer kan gjøre på naturen og bruken av naturen. Naturvernforbundet i Hedmark er klar på at eventuell utbygging av vindkraft i vårt område ikke må gå på bekostning av viktige naturverdier.

Helst ser vi eventuelle vindkraftparker bygges i forbindelse med allerede utbygde områder, for eksempel nær eksisterende industrianlegg som kan tilby god infrastruktur og sikkerhet. I høringer har Naturvernforbundet i Hedmark uttalt seg mot konsesjonssøknader for noen vindkraftanlegg i Hedmark der vi ser at verdifull uberørt natur vil kunne lide under og etter utbygging. Streben etter «grønn» fornybar energi må ikke forårsake uopprettelige skader på naturen. Det er sunt bondevett, ikke halebiting.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke