23. okt
 
Det er tid for elektrifisering
Rørosbanen og Solørbanen.

Det vil være en stor styrke for Norge om hele Solør- og Rørosbanen elektrifiseres. En styrke for godstransporten og næringslivet. For trygghet på veiene. For klimaet. Og ikke minst for alle som ønsker et togtilbud gjennom hele Hedmark i tiårene som kommer.

Skal fordelene hentes ut så det monner, må nettopp hele banestrekkene rustes opp og elektrifiseres. En delt løsning er en dårlig løsning. Fordelene med et elektrisk dobbeltspor mellom Trondheim og Oslo blir i så fall borte. Dovrebanen er utsatt for flom og ras og har trengt regelmessig avlastning de siste årene. Elektriske togsett må derfor kunne benyttes på Solør- og Rørosbanen. NSB er tydelig på at de ikke vil kjøpe inn flere dieseltog.

Regjeringen har nå en flott mulighet til å følge opp ønsket om en satsing på jernbanen. Dette omtales også ofte fra deres side som et prosjekt for dem. Når grunnlaget for Nasjonal Transportplan skal behandles i regjeringen, har vi derfor grunn til å forvente at de går inn for fullverdig elektrifisering av hele Røros- og Solørbanen. Jernbaneverket har opprinnelig sagt at de ønsker elektrifisering. Nå ligger det ikke inne før tidligst 2030.

Hva som er årsaken til at prosjektet dermed i praksis har falt ut av grunnlaget til NTP, er ikke kjent enda. Men sikkert er det at forholdene ligger til rette for å elektrifisere hele Solør- og Rørosbanen om regjeringen ønsker. Jernbaneverket sier at Solør- og Rørosbanen kan være rustet opp til 2023 om de får klarsignal. Et forslag om å gjennomføre et av de viktigste jernbaneprosjektene i Norge nå, vil få flertall i Stortinget.

Jernbanen i Hedmark vil i så fall være klar for både folk og næringsliv i en tid hvor vi blant annet vil få økt aktivitet knyttet til skogressursene våre. Det er en praktisk og fremtidsrettet politikk som Hedmark Arbeiderparti jobber for.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke