hacklink
18. sep
Frivillige: Kronprins Haakon besøkte Røde Kors på Budor før påske. Han ble vist rundt av Rasmus Dyresen Lilleløkken fra Røde Kors (midt i bildet) og ordfører Bente Elin Lilleøkseth. Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad
 
Det frivillige bidraget blir enda viktigere
Frivillighet: Halvparten av oss engasjerer seg i frivillig arbeid. Røde Kors, som avvikler sitt fylkesårsmøte i helgen, er en av de største her i Hedmark.

Publisert: 12.apr.2018 10:37
Oppdatert: 12.apr.2018 10:42

Frivilligheten er en enorm sektor i Hedmark. Halvparten av befolkningen engasjerer seg i frivilligheten på ulike måter. Røde Kors er en av de store aktørene i Hedmark, med over 5.000 medlemmer og 1.400 frivillige i aktivitet. Hvert eneste medlem og hver eneste aktive frivillige er viktig, fordi det handler om hvordan vi som organisasjon bidrar til viktig beredskap og sosialt arbeid over hele fylket.

Våre lokalforeninger i Hedmark er aktive i 15 av 22 kommuner, og vi må alltid være våkne for hvordan vi bruker våre store menneskelige ressurser på beste måten. Gjør vi nok, og ser vi dagens humanitære utfordringer i våre lokalsamfunn? Røde Kors i Elverum var viktige bidragsytere til velferden med satsingen på sykepleierutdanninga ved det nye sjukehuset i Elverum for 100 år siden. Mange av våre lokalforeninger bidro til å lindre menneskelig lidelse i Hedmark og Norge under og etter krigen. I årene etter krigen ble hjelpekorpsene bygget opp til å bli en viktig del av beredskapen, og i påsken var mange takknemlige for hjelpen de fikk etter skader og problemer i fjellet.

I stadig større grad retter frivillige i Røde Kors i Hedmark blikket mot temaer som ensomhet og livsmestring blant unge og gamle, fordi vi ser utfordringene vokser på disse områdene. Vi har om lag 400 besøksvenner i aktivitet i Hedmark dag, som bidrar til sosial kontakt, trivsel og livskvalitet for mange eldre i institusjoner og private hjem. Når vi vet at vi om tjue år vil være dobbelt så mange 80-åringer som i dag, sier det seg selv at denne frivilligheten blir enda viktigere i åra framover.

Våre kommunale hjemmehjelpere og offentlige sjukepleiere skal levere lovpålagte tjenester til langt flere, og uten et økt frivillig bidrag vil ikke tilbudet til våre eldre være godt nok. Derfor må organisasjoner som Røde Kors øke innsatsen for å få med flere inn i den frivillige besøkstjenesten, slik at vi sammen med våre kommuner kan få til mer enn noen minutter med daglig mat- og medisinutlevering. Vi må finne fram til samarbeidsløsninger som gjør frivillighet mulig og meningsfullt over tid. Bare på den måten kan vi bevare og forbedre livskvaliteten til de som trenger hjelp med sosiale nettverk og god livskvalitet i framtida.

Etter en sterk økning av antallet asylankomster til Norge høsten 2015, har vi nå havnet i en nesten motsatt situasjon. Lave ankomster gjør at et stort antall asylmottak er lagt ned, og mange kommuner må bygge ned sitt arbeid med bosetting. Slike store endringer betyr ikke at de humanitære utfordringene blir mindre for Røde Kors sitt arbeid gjennom frivillige flyktningguider og aktiviteter for unge og gamle med bakgrunn fra andre land. Tvert imot.

Vi registrerer at mange nye landsmenn mangler sosiale nettverk og sosial kontakt, og at dette hindrer norsk språkutvikling, et best mulig utdanningsløp og muligheter i arbeidslivet. Vi registrerer også at mange av de som har bodd lenge i Norge mangler en god språklig og sosial utvikling i sine liv. I dag har Røde Kors i Hedmark mange flyktninger og asylsøkere som håper og venter på at en norsk kvinne eller mann vil stille opp som guide og støttespiller, særlig i byene våre.

Vi snakker ofte med rette om våre fantastiske ungdommer i Norge. Våre unge er bedre utdannet enn noen gang, og de engasjerer seg i idretten, kulturen og organisasjonslivet. Samtidig er det flere unge i Hedmark som vokser opp i lavinntektsfamilier, enn i landet sett under ett. I Hedmark vokser 14 prosent av barna opp i familier som tjener langt under gjennomsnittet, og dette bidrar til at ulikhet, psykiske lidelser og frafall fra videregående utdanning. Røde Kors har aktiviteter målrettet mot flere av disse unge i flere kommuner, og vi ser at vår innsats nytter.

I Hamar kommune satte vi i gang et forsøk med såkalte «mentorer for ungdom» i 2017, der enkeltungdommer kobles med en voksenperson som støttespiller og veileder. Dette er en ressurskrevende form for frivillighet. Med støtte fra kommunene og andre økonomiske bidragsytere håper vi at dette arbeidet kan bygges opp og nå fram til flere unge i Hedmark i åra framover.

For noen uker siden inviterte Terningen Nettverk og Røde Kors i Elverum til «temakveld om livsmestring». Et par hundre tilhørere hørte foredragsholder Per Anders Nordengen snakke entusiastisk om hvordan vi med enkle grep kan gjøre livet bedre for oss selv og andre rundt oss. Svært mange av oss lever veldig trygt og godt i verdens rikeste land, og da er det ekstra viktig at vi er oppmerksomme på at langt fra alle har det slik i våre kommuner.

Da er det ekstra viktig at vi ser dem som sliter med ensomhet, lite sosial kontakt eller skadevirkningene av vedvarende lave inntekter. Vi må ikke bruke vårt offentlige sosiale sikkerhetsnett og velferdsordningene som en sovepute. Vi må se så godt innover i våre egne lokalsamfunn at vi oppdager dem som trenger litt entusiasme, hjelp og støtte på veien gjennom livet, slik at vi bidrar til å løfte hverandre.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke