16. sep
HOTELL: Reiselivsnæringen er ikke fornøyd med regjeringen.
 
Det går ikke så det griner - det grines
Reiselivet i Innlandet: «Det går så det griner i reiselivet», sa Høyres Nikolai Astrup på Debatten på NRK.

Publisert: 23.okt.2017 09:40
Oppdatert: 23.okt.2017 09:54

Vi kan forsikre ham om at det gråtes i reiselivet nå - over løftebrudd. Den foreslåtte momsøkningen på hotell, camping, skiheiser, fornøyelsesparker og persontransport vil ha konsekvenser for kommuner, bedrifter og ansatte.

Da oljesmellen kom, uteble den velbetalende konferansegjesten, og næringen måtte omstille seg for å få nye gjester. Det klarte vi, og hotellene har hatt en økning av feriegjester de siste årene. Derfor er overnattingstallene gode.

Men volum og lønnsomhet er to ulike mål. Realiteten er at ett av tre hoteller går med underskudd. De hotellene kan ikke ta en momsøkning ut på gjesten gjennom økt pris, men må selv bære kostnaden.

Det vil si at økningen går direkte på hotellets bunnlinje, og gjør tallene enda rødere. Da har ikke den reduserte selskapsskatten, kalt overskuddsskatt, noen effekt for bedriften.

Norsk reiseliv konkurrerer i et internasjonalt marked. Mange kjemper om amerikanerne og kineserne. Hvis reiselivsbedriften øker prisen tilsvarende momsøkningen, blir Norge et dyrere ferieland. Markedet er prissensitivt. Det har vi sett når kronen har vært svekket.

Men nå som kronen styrker seg, samtidig som regjeringen vil øke momsen, får norsk reiseliv en dobbel prisøkning. De som blir hardest rammet, er distriktene.

Og nettopp distriktene har de unike opplevelseshotellene som drar utenlandske gjester til Norge, og som gir byhotellene overnatting på veien. Norge vil miste noe av det som skiller oss fra våre konkurrenter, og det vil ramme hele reiselivet med konkurser og tap av viktige arbeidsplasser.

Reiselivsnæringen er med 160.000 årsverk, og enda flere ansatte, en jobbskaper. Det utgjør mer enn fiskeoppdrett, landbruk og oljeboring til sammen.

Når andre næringer nedbemanner og digitaliserer bort jobbene, ansetter reiseliv. I 2016 var reiseliv den næringen med størst vekst i antall ansatte: over tre prosent.

Og til forskjell fra mange andre næringer finner du reiseliv i hele Norge. De lokale reiselivsbedriftene holder kommunene levende. En av tre i reiselivet er under 24 år, og mer enn én av tre har utenlandsk bakgrunn. Det gjør reiselivet til en ungdoms- og integreringsnæring, noe Norge trenger i en tid hvor en av fem står utenfor arbeidslivet.

Det er rett og slett dårlig politikk å gjøre det vanskeligere for en næring som i aller høyeste grad må være en del av løsningen for å få flere i arbeid.

For å bedre norsk konkurransekraft prioriterer regjeringen skatte- og avgiftslettelser til norske bedrifter. Det at regjeringen nå vil øke reiselivmomsen fra 10 til 12 prosent, kom ikke bare uten forvarsel, den kommer etter at et samlet storting har sagt de skal gjøre det motsatte.

Hele norsk reiselivsnæring opplever det som et gedigent løftebrudd. Finansminister Siv Jensen hadde tre hovedpoeng i sin budsjettale, nemlig at regjeringen skal øke norsk konkurransekraft, tilrettelegge for jobbskaping og skape optimisme for norsk næringsliv.

Reiselivsnæringen gir Jensen stryk på alle tre med den foreslåtte momsøkningen.

Vi vet at et flertall på Stortinget vil satse på næringsutvikling over hele Norge, og ønsker å skape og bevare arbeidsplasser. Vi forventer derfor at Stortinget avviser regjeringens foreslåtte momsøkning.

Da kan reiselivsnæringen fortsette veksten og skape nye arbeidsplasser til erstatning for de mange som automatiseres bort i andre næringer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke