17. sep
Vann: Det gjennomsiktige gullet.
Foto: Pascal Lauener, Reuters
 
Det gjennomsiktige gullet
Vann: Vi bør kanskje verdsette våre ressurser enda mer.

Publisert: 29.aug.2016 04:00
Oppdatert: 29.aug.2016 10:10

Så når har vi vært et døgn uten innlagt vann i Gaupen. Og frustrasjonen er å spore hos mine sambygdinger i vakre landbruksområder.

Men la meg forklare, 23.08.16 fikk vi alle i Gaupen SMS av Ringsaker kommune, som fortalte at dagen etter ville det bli arbeid på vannledningsnettet. Imellom 23.00 og 02.00 sto det i meldingen. Det vel ingen fare tenkte vi, da er vi i seng og våkner opp til en helt normal dag med selvsagt innlagt vann. Men nei da, slik ble det ikke med det gjennomsiktige gullet.

Vannet ble borte tidlig på dagen, så de som hadde vært litt sent ute med å hamstre vann ble nok litt overrasket når det var tomt i krana. Heldigvis har vi jo masse av vann på butikken så det var ikke store problemet og etter hvert kom jo kommunen med vann til innbyggerne som vi kunne hente i bøtter og spann. Innlagt vann hadde vi ikke, som vi tar så for gitt i dette landet.

Ringsaker kommune skal ikke bebreides for at de ønsker å utbedre vann ledningsnettet vårt og som vi vet, uventede ting kan skje. Som for eksempel at vi innbyggere mister vannet. Og kanskje da får vi smake på hvor sårbare vi blir uten disse ny moderne løsningen med innlagt vann. Jeg kan fortsatt huske folk i Hamar kommune som hadde bolighus på Smeby og hadde ute do. Jeg må bare få presisere at jeg ikke er i nærheten av 100 år engang, så jeg forteller fra det vi kan kalle «nyere» tid i Hamar.

Det får meg til å gledes over at jeg samler regnvannet som gjør slik situasjoner mer enkle, eller for å omformulere meg annerledes. Jeg føler meg privilegert at jeg har muligheten til å samle regnvann. For det er nok ikke en så stor selvfølge i verdens situasjon. For mine 2.000 liter ved vann i hagen, kunne mennesker i andre verdensdeler grått for å få. Vi har en flyktninger situasjon i verden som vi ikke har sett maken til. Og de som rammes vil nok si seg enig at hver enkelt dråpe vann, vil nok kunne sammenlignes med en verdi som i gull, derav mitt utsagn om det gjennomsiktige gullet.

Mine refleksjoner når vi mennesker kommer litt ut av komfortsonen, er at vi bør verdsette våre ressurser mer i samfunnet. Kanskje regnvann har en litt større verdi enn vi aner, og når vi kan få kutt i renovasjonsavgift hvis vi komposterer organisk avfall. Kanskje vi burde se på en ordning hvor samling av regnvann kan bli et tiltak for vannbesparing i vår kommune Ringsaker og kanskje flere vil følge.

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke