Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
MDG: Det grønne skiftet er et skifte til det bedre

Publisert: 26.jan.2018 11:28
Oppdatert: 26.jan.2018 12:02

Er mindre biltrafikk i sentrum et onde, eller vil det være en del av å gjøre sentrum til et trygt og godt sted for barn å vokse opp, et sted eldre og innbyggere med astma kan bo?

Tenk så deilig å kunne bo slik at du kan gå til stranda, kinoen, svømmehallen, tennisbanen, treningssenteret, lekeplassen, parken, helsestasjonen, sykehuset, cafeene, butikkene, togstasjonen, jobben, skolen og barnehagen! I Hamar sentrum kan du det, alt innenfor en radius på 10 minutters gange. Hamar er en av Norges best planlagte byer, og en av de byene hvor politikerne de siste 15 årene har investert mye i trivsel og fellesskapsgoder til innbyggerne.

Dessverre er det ikke så mange som får nyte denne tilrettelagte, fantastiske tilværelsen enda. Det er få leiligheter i sentrum, og enda færre av dem er tilrettelagt for familier. I tillegg gjør mye biltrafikk det utrygt for barn å ferdes i sentrum.

Les fra Hamar kommunes strategisamling onsdag.

Da privatbilismen bredte seg etter 2. verdenskrig flyttet familiene til forstedene. Jo mer plass bilene tok opp i byene, jo bedre ble et nabolag med en hageflekk ansett som et godt sted å vokse opp. Kort fortalt bygde vi i løpet av 60 år boliger og arbeidsplasser slik at vi alle måtte kjøre bil til alt. Det ga oss mer tid til transport, mindre tid til familie og hobbyer, mer gjeld og utgifter til bil, la småbyene øde, og ga oss et utslipp av klimagasser som i dag truer kloden vi bor på.

Siden 1970 har verdens befolkning doblet seg, og helt siden 1960 har verdens matproduserende arealer blitt redusert (GS&PA Research, FAO). Det blir da selvforklarende hvorfor hverken vi i Hamar, eller andre steder kan fortsette å bygge på dyrket mark. Det gode livet må legges til rette for i byen, for alle. Da må bilen ta mindre plass. Fylkesmannens innsigelser til den nye kommuneplanen i Hamar, bør brukes som et spark bak til å bygge den familievennlige og bærekraftige byen vi har alle forutsetninger for å bli.

Hamar MDG vet at Hamar er hovedstaden i et landbruksfylke med lange avstander, og det skal selvfølgelig være mulig å komme fra både Løten og Engerdal med bil. Her er det jo teater, kino, restauranter og en smak av det urbane livet. Men kanskje vi skulle invitere de besøkende til å parkere gratis utenfor bomringen, som kommer med E6, for så å ta en av våre elektriske busser inn til byen?

Det grønne skifte er et skifte. Vi kan ikke fortsette å gjøre som vi har gjort de siste 60 årene. Noen vaner må endres, og det liker vi mennesker sjelden. Men det grønne skiftet er et skifte til det bedre.

Gruppeleder Hamar MDG

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke