17. sep
 
«Det grønne skiftet» og jernbanen
Politisk snakkes det mye om» Det grønne skiftet», og vi er som samfunn på vei dit. Fra et samfunn der fossilt brensel har hatt førsteplass og over til at det skyves ut til fordel for biomasse.

Publisert: 27.okt.2017 13:33
Oppdatert: 27.okt.2017 13:36

I denne prosess kommer skogfylket Hedmark til å komme mer og mer i fokus .Ikke minst gjelder det de store skogområder øst og nord i fylket der store mengder biomasse kan hentes ut som råstoff.

Den svenske treforedlingsindustri i Värmland /Karlstad ønsker seg mer tømmer fra Hedmark og Opland. Politisk presser de på for å få styrket jernbanestrekningen Hamar-Elverum-Solør-Kongsvinger . Den kan da bli en viktig transportåre for m.a. store mengder tømmer. Men poenget er at når Norge nå er på vei inn i «Det grønne skiftet» så trenger vi selv det vi framtidig tar ut av våre skoger.

Det er nødvendig at hele jernbanestrekningen Hamar-Elverum, og Solør-Elverum-Østerdalen styrkes og blir elektrifisert i nær framtid. Dette må skje i takt med «Det grønne skiftet». Hele denne omtalte strekning har en svakere stigning og en kortere vei til Trondheim enn Dovrebanen. Linjen ligger på trygge grunnforhold, og kan derfor inngå som en trygg og viktig del av både tømmertransport, annet gods og persontrafikk. Derfor må nevnte jernbanestrekning inn på topp i revisjonen av Nasjonal Transportplan. For jernbanen fra Hamar mot Lillehammer er det tilstrekkelig med enkeltspor som nå.

Slik dette sporet har ligget i alle år har det vært en effektiv hindring mot nedbygging av mjøsstrendene, og må være det fortsatt. Sporet har ikke hindret tilgang til flotte strender for bading, sykkel og gangstier, og utviklingen av Koigen. Pluss at det gir togpassasjerene et flott skue ut over et rikt kulturlandskap og Mjøsa. Den jernbanestrekning som trenger å bli styrket er den øst i Hedmark. Modernisert blir den en helt nødvendig og viktig del av et stort transportbehov i det framtidige «Grønne Skiftet».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke