15. sep
På vei: Sykefraværet er redusert med ti prosent i Hedmark de siste årene.Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix
 
Det handler om deg
Vi er alle opptatt av egen og våre nærmeste sin helse. Og ser vi på «helsen» til alle oss i Hedmark, så benevner vi det som «folkehelsen vår».

0
Publisert: 31.mai.2016 04:00
Oppdatert: 31.mai.2016 04:00

Meninger

Gode bo- og oppvekstvilkår og en jobb man mestrer og trives i, er også viktig for folks helse. Da blir utdanning, næringsutvikling og regional utvikling viktige elementer å ta med inn i folkehelsearbeidet. Vi mener at Hedmark bør jobbe for å få en bedre folkehelse og at mulighetene til dette er svært gode. Og – det hyggelige er at vi på flere områder allerede er på god vei.

Men hvordan står det egentlig til med oss i Hedmark? I følge Folkehelseprofilen (fra Folkehelseinstituttet), er det mange forbedringspunkter. Når vi blir sammenlignet med gjennomsnittet i Norge, ser vi at vi kommer ut på feil side i svært mange av de områdene som måles. Men - vi mener at det er i ferd med å skje noe med oss her i fylket:

For det første er utviklingen i arbeidsledigheten meget positiv. Vi hadde størst nedgang i ledigheten i 2015 – og dette har fortsatt inn i 2016. Lavere kronekurs har gitt bedre konkurransemuligheter for industrien og turismen i fylket vårt, og slikt blir det arbeidsplasser av. For det andre er store deler av Hedmark i samme bo- og arbeidsregion som Oslo og Gardermoen-området. Slik Innlandsutvalget har påpekt, er fremtidsmulighetene i dette perspektivet meget gode. Et viktig fundament for å få til dette er milliardinvesteringene på samferdsel som gjøres i Hedmark.

For det tredje har vi redusert sykefraværet i Hedmark med godt over 10 prosent de siste årene. Den måten som vi har jobbet med dette på er nå modell for hele landet, så her har Hedmark gått foran og «vist vei». For det fjerde er det svært gledelig at stadig flere gjennomfører videregående opplæring i Hedmark. Dette er viktig for mulighetene i arbeidsmarkedet, for helsa vår og den samlede folkehelsen i Hedmark.

Disse fire elementene viser hvordan vi har forbedret viktige områder som påvirker folkehelsen, og at vi fortsatt har store muligheter til ytterligere forbedringer.

Gjennom Folkehelsekonferansen 9. og 10.juni i Hamar, setter vi fokus på bredden i folkehelsearbeidet. Den røde tråden er hva som påvirker folkehelsen vår og det som angår deg. Det gjelder for eksempel miljø, inneklima, ensomhet, inkludering, sosiale forskjeller og arbeid. Kunnskap og kompetanse om dette setter oss i stand til å ta bedre beslutninger.

Vi er på vei, mulighetene er på Hedmark sin side og det er vi som kan gjøre noe med dem.

«Arbeid og folkehelse» er en del av Terningen Nettverk som har som mål å bidra til bedre folkehelse gjennom å samarbeide om kompetanseutvikling, forsking og innovasjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke