Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
STREIK: Streikeleder i Hamar, Egil Reinemo, og fylkesleder Tone Stangnes Gjerstad mener KS ikke lenger kan gjøre debatten til et spørsmål om hvem som har skylda.FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Det handler om troverdighet
Det er streik, elever rammes. Barn og ungdom er nå på andre uka uten undervisning. Situasjonen er alvorlig.

0
Publisert: 28.aug.2014 07:40
Oppdatert: 28.aug.2014 07:42

I media er vi over i en ny fase. Syndebukken skal finnes. Vi skal vite hvem som har skylden for denne situasjonen. 

Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS, var i onsdagens HA ute og hevder å vite: Lærerne har skylda. Lærerorganisasjonene har skylda. Utdanningsforbundet har skylda. At en forhandlingsleder for arbeidsgiver velger å lekke fra sonderingene, får stå for hans regning. Utdanningsforbundet kom også med forslag til endringer i avtalen. Utdanningsforbundet la fram modeller for KS som vi mener vil skape en god skole. Disse ble avvist av arbeidsgiver. 

KS representerer arbeidsgiverne våre. Arbeidsgivere som i liten grad har sagt sitt om hva de ønsker seg i en arbeidstidsavtale for lærere. Få kommuner i Hedmark har hatt arbeidstid oppe som tema før forhandlingene. Store arbeidsgivere, som Hedmark fylkeskommune, uttalte etter bruddet i forhandlingene at KS burde revurdere sine krav. KS er ikke kommunene. Flere politikere er nå på banen og stiller spørsmål ved KS sitt mandat. De må gjøre mer enn å stille spørsmål. Kommunene er skoleeiere, kommunene våre styres av politikere, våre lokalpolitikere er dermed også KS.

Løsningen på konflikten ligger i et sterkt politisk press mot KS. Hvilken skole ønsker kommunene seg? Hvilket forhold vil de ha til lærerne? Hvilke rammer er viktigst for å skape den gode skole? Hvert eneste kommunestyre burde stille seg disse spørsmålene nå. Det haster. Situasjonen blir stadig mer alvorlig. For foreldre, for elevene og for lærerne selv, som nå streiker for å sikre profesjonen gode rammer for undervisning.

Sundnes sier i HA at ja-oppslutningen fra kommunene i deres uravstemning var så godt som enstemmig. Han unnlater å nevne at svarprosenten var på 33. Utdanningsforbundets svarprosent i uravstemningen var historisk høy. 73 prosent av medlemmene sa nei. Det betyr at situasjonen endret seg dramatisk. KS kan ikke fortsette å lukke øynene for det.

Lærerne har ikke tro på ordene som finnes i avtaleteksten. De baserer det på erfaring. De baserer det på flere år hvor tiden til å forberede god undervisning og til å gi gode tilbakemeldinger til elevene, har blitt stadig mindre. De baserer det på økende detaljstyring og krav til dokumentasjon som ikke fremmer elevenes læringsarbeid. De baserer det på det stadig større gapet som er mellom sentrale politikeres fagre ord og løfter for lærerne og den gode skole, og det som kommunene og skoleeiere gjør i praksis. Mer tid på arbeidsplassen har ført til mer byråkratisering og mindre tid til kjerneoppgavene. Tillit har blitt til mistillit.

KS kan ikke lenger gjøre debatten om til et spørsmål om hvem som har skylda. Uansett hvem de mener har ballen nå, må de selv komme på banen og forklare hvorfor mindre fleksibilitet for lærerne er så avgjørende for skolen. De har ingen forskningsbasert støtte for at mer bundet tid på arbeidsplassen vil gagne elevene.

Vi er enige med Sundnes i en ting: Vi beklager på det sterkeste at dette nå rammer elever og foresatte. Vi beklager at våre lærere ikke får levert sin gode undervisning. Vi er tilbake i klasserommet når vi får en avtale som sikrer oss at vi får være gode lærere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke