21. aug
Natur: Det står dårlig til med kloden vår.Foto: Terje Bendiksby, NTB SCANPIX
 
Det koster mer å la være å verne naturen
Natur: Mennesket kan ikke leve uten naturen. Men nå er vi i ferd med å drepe den.

Publisert: 10.mai.2019 13:01
Oppdatert: 10.mai.2019 13:10

FNs internasjonale naturpanel (IPBES) offentliggjorde mandag en omfattende tilstandsrapport om jordas natur og biomangfold. Rapporten er svært dramatisk og dyster: èn million arter dyr, fugler, insekter, planter og fisk er i ferd med å bli utryddet på grunn av klimaendringer, forurensning, nedbygging av naturområder og misbruk av hav. Konsekvensene av masseutryddelsen er en stor trussel for oss mennesker, som er helt avhengige av naturen for å overleve.

Rapporten er blitt sammenlignet med klimarapporten fra FN, og det er fristende å si at denne krisen er like alvorlig som klimakrisen. Men klimakrisen er alvorlig nettopp fordi endringer i klimaet ødelegger økosystemet og naturen som vi er avhengige av; dette er i stor grad samme krise. Vi må se truslene i sammenheng, og vi må klare å løse begge.

Hver femte art i Norge står på rødlista. Likevel fortsetter regjeringen med en politikk som er direkte skadelig for vårt eget naturmangfold. Denne og tidligere regjeringer ser ut til å handle i den tro at det er gratis å ødelegge naturen, men nå ser vi den reelle og dramatiske kostnaden: Hvis vi ødelegger naturen, så ødelegger vi også for oss mennesker. Et rikt arts- og naturmangfold er helt avgjørende for livet på jorda.

Hovedårsaken til utryddelsen er at mennesker tar for mye plass. Vi må leve på en måte som gir mer plass til andre arter. Skal vi få til det, må vi legge om forbruket. Vi må si nei til hyttebygging, motorveier, snauhogst og giftdumping i fjordene, og si ja til vern og restaurering av natur, mer miljøvennlig landbruk og andre tiltak som spiller på lag med naturen.

Mye av det vi kan gjøre for å redde naturen vil også være bra for klimaet. Lavere energiforbruk vil kutte utslipp og gi mindre behov for utbygging av energi. Et kosthold med mer planter og mindre kjøtt vil føre til mindre avskoging, som er bra både for klimaet og naturen.

De Grønne jobber hver dag for en mer naturvennlig politikk, både lokalt og nasjonalt. Det er fremmet forslag på Stortinget om å stoppe innsektsdød, om mer miljø- og klimavennlig jordbruk, om en nærnaturlov for å beskytte bynær natur og om å opprette marine verneområder. Vi har flere ganger blitt kåret til det partiet som har best politikk for naturen, blant annet av Naturvernforbundet og Miljøagentene i 2017.

Vi har vist i Oslo at en aktiv klima- og miljøpolitikk lønner seg.

I Hamar har vi bidratt til en offensiv klimaplan som vi ønsker å gjøre enda bedre. MDG vil legge mer vekt på livskvalitet enn et stadig økende forbruk. Vi vil derfor ha økt fokus på vern og en mer natur- og miljøvennlig utvikling. Vi har gått mot all bruk av dyrket mark og hyttebygging i Vangsåsen. Uten å få støtte fra de andre partiene. Vi har foreslått artsregistrering ved utbyggingsprosjekter. De andre partiene snakker om natur og klimahensyn, MDG vil ta hensyn til natur og klima først i all arealdisponering.

Det koster penger å verne natur, men det koster uendelig mye mer å la være. Fordi når vi ødelegger naturen så ødelegger vi for oss selv.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke