17. sep
 
Det må biskoper vite

Publisert: 25.jul.2018 15:24
Oppdatert: 25.jul.2018 15:33

«Religionene er det verste som har rammet menneskeheten noen sinne». Det var en deltaker i et påskeprogram i NRK for noen år tilbake, som uttalte dette i en debatt om religionene. Jeg ble minnet om dette ved å lese biskop Fiskes artikkel i HA 24. juli, om Utøya-hendelsen.

«Det er tid for oppgjør» åpner biskopen med. Og fortsetter: «Ikke minst må politikere i alle leire være så voksne at de tar et oppgjør med kommunikasjonsformer som gir legitimitet til de holdningene og den språkbruken som er omtalt i forkant av 22.juli i år»

Nasjonens politikere er ofte utsatte for kritikk, av og til med rette. Men i Utøya-saken går alle politikerne helt fri, den var et resultat av en fullstendig gal manns verk. Intet annet.

«Jeg forventer at Fremskrittspartiet tar oppgjør med språkbruken og budskapet til profilerte politikere som Sylvi Listhaug. Noe annet er ikke mulig dersom en ønsker å framstå med anstendighet». Å bringe et partipolitisk element inn i Utøyasaken, blir å fattigsliggjøre denne saken i folkets øyne. Norge er det eneste land i verden som har opplevd noe sånt. La ikke dette unike hos oss bli «artikulert vekk», for eksempel av biskoper. Eller ønsker man å legalisere partipolitikk i kirkelivet?

Biskop Fiske avslutter med: «Vi må imøtegå holdninger og språkbruk som ikke bygger på menneskeverd og respekt for det enkelte menneskets iboende og ukrenkelige verdi». Men, når Vår Herre har skapt oss mennesker slik, må ikke verden da ta konsekvensen av det? Verken Bibelen eller gudstjenester klarer å demme opp for menneskets «iboenhet», verken på godt eller ondt. Det ser vi jo.

Mennesket råder, om de er gode eller dårlige. Uansett religionene, til og med. Og interne stridstemaer har de hatt mer enn nok av innen religionene. Om ikke noe så ureligiøst som partipolitikk også skal «legge sten til byrden».

Så, partipolitikk under en religiøs kappe hører ikke hjemme der, noe biskoper må vite.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke