15. sep
Verneombud: Svein Olav Lium spør: Hvor er verneombudene?Foto: Tuva Kleven
 
Det må tas et løft for verneombudene
LOs sommerpatrulje har vært på veien i Hedmark noen dager nå og vi spør oss: Hvor er verneombudene?

Publisert: 23.jul.2017 21:55
Oppdatert: 23.jul.2017 21:58

Det å gamble med å ikke ta helse, miljø og sikkerhetsabeid på alvor, kan i værste fall få konsekvenser som ikke kan måles i kroner og øre. I 2016 døde 25 i arbeidsulykker i Norge, dette er 25 for mange. Uten verneombudsordningen ville det mest sannsynelig vært enda flere. Derfor mener vi at det må tas et løft rundt verneombudsordningen i virksomheter i Hedmark

LO jobber for å bedre unges rettigheter i arbeidslivet, spesielt gjennom LOs sommerpatrulje som arrangeres hvert år. Rundt 600 unge tillitsvalgte over hele landet oppsøker ungdom på arbeidsplassene for å høre hvordan de har det og hva LO kan bidra med, og for at de skal få det enda bedre.

Noe av det LOs sommerpatrulje spør ansatte om, er om de vet hvem som er verneombud i virksomheten der de jobber. Dessverre er svaret vi får alt for ofte nei. Det kan da bety to ting: Enten så er det ikke en fungerende vernombudsordning i virksomheten, eller så informerer ikke virksomheten nyansatte godt nok om verneombudsordningen.

Verneombudet har en viktig rolle innen en virksomhets verne- og miljøarbeid. I utgangspunktet skal derfor alle bedrifter ha et verneombud. Arbeidsgiveren har ansvaret for at arbeidsmiljølovens krav blir oppfylt, men verneombud skal ivareta sine arbeidskollegers interesser i saker som angår arbeidsmiljøet.

Verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt. Hvem som til enhver tid fungerer som verneombud ved virksomheten, skal kunngjøres ved oppslag på arbeidsplassen. LOs sommerpatrulje møter dessverre alt for mange som har lite eller ingen kunnskap om verneombudsordningen. Ut fra det vi ser, vil vi hevde det gjøres en for dårlig jobb rundt verneobudsordningen i mange virksomheter rundt i Hedmark.

Hovedregelsen sier at skal det velges verneombud i alle virksomheter. Hvis virksomheten har færre enn 10 ansatte, kan arbeidsgiver og arbeidstakerne avtale en annen ordning. Alle arbeidstakere skal telle med, herunder fast ansatte (heltid og deltid), midlertidig ansatte og innleide. En slik avtale må være skriftlig og inneholde en beskrivelse av hvordan vernearbeidet konkret skal ivaretas.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke