15. sep
TOTAL: Totalforsvaret innebærer at militære og sivile ressurser må spille på hverandre hvis noe skjer. Her er representanter fra 19 virksomheter samlet på Dombås nylig. FOTO: Geir Olsen / Fylkesmannen i Oppland / NTB scanpix
 
Det moderne totalforsvaret
Dagens totalforsvar omfatter samfunnets støtte til Forsvaret og Forsvarets støtte til det sivile samfunn.

Publisert: 15.okt.2018 12:24
Oppdatert: 15.okt.2018 13:39

I Langtidsplanen for forsvarssektoren beskrives det moderne totalforsvaret som et konsept med fleksibilitet, som optimaliserer sikkerhets- og beredskapseffekten av samfunnets samlede ressurser.

Totalforsvaret skal sikre en robust energi-, mat- og vannforsyning, håndtere ukontrollert forflytning av mennesker og masseskadesituasjoner, og sikre robuste sivile kommunikasjons- og transportsystemer.

Regjeringen har det øverste utøvende ansvaret både for militær og sivil beredskap i fredstid, og for håndteringen av kriser og væpnet konflikt.

DSB har en sentral rolle innenfor både forebygging, forberedelser av tiltak og krisehåndtering på samfunnssikkerhetsområdet.

DSB har et styringsansvar overfor fylkesmennene på samfunnssikkerhets- og beredskapsområdet, og arbeider gjennom fylkesmennene for å forbedre det kommunale og regionale arbeidet.

Fylkesmannen har et regionalt samordningsansvar innenfor samfunnssikkerhet, og det utøves gjennom fylkesberedskapsrådet som består av ledere for regionale beredskapsaktører.

Sivilt beredskapsarbeid har fått økt oppmerksomhet i Nato. Det er fokus på kollektivt forsvar og planverk, totalforsvaret og økt motstandsdyktighet.

Nato-øvelsen Trident Juncture skal også sette totalforsvaret på prøve. Resultatet av øvelsen vil gi en pekepinn på Norges motstandskraft.

Utgangspunktet er et scenario der Norge er under angrep og får støtte fra Nato. Vår evne til å ta imot og legge til rette for alliert støtte er et viktig øvingsmoment.

Det blir en krevende situasjon, hvor også sivile myndigheter, organisasjoner og bedrifter må bidra for at vi skal lykkes.

Norge og Nato er blitt stadig mer avhengig av sivile aktører og deres ansvar for kritiske samfunnsfunksjoner. Mye av logistikken som støtter opp under militære operasjoner, er satt ut til kommersielle selskaper.

Uten et godt sivilt-militært samarbeid vil vi verken være i stand til å ta imot våre allierte eller til å gi Forsvaret den støtten det trenger i fred, krise og krig.

Forsvaret, sivile myndigheter, bedrifter, organisasjoner, du og jeg er alle viktige ledd i kjeden som skal sikre vårt samfunn og våre verdier mot alle trusler.

1. november arrangerer Hedemarken forsvarsforening en konferanse om totalforsvaret der vi spør «Er de sivile aktørene i totalforsvaret i stand til å understøtte en konfliktsituasjon som Trident Juncture illustrerer?».

I panelet sitter ledelse og ekspertise fra totalforsvarets aktører.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke