16. sep
Vanskelig: Det perfekte juletreet.
Foto: Aleksander Nordahl.
 
Det perfekte juletreet
Oppgaven som skal ivaretas hvert år.

Publisert: 23.des.2015 04:00
Oppdatert: 23.des.2015 09:39

Grønnsåpe og stekelukt kjennes mens Sissel synger «Kimer i klokker». Jo da, det er førjulstid. Alle hjerter gleder seg, nesten.

Mannen i huset har også en blanding av frykt. Ja ikke for jula, men for oppgaven, den som er hans hvert år. Juletreet. Ja det er hans jobb å få det i hus.

Og i skogen på det lille gårdsbruket er det mange muligheter. Men hvert år virker det som om ingen trær i skogen er fine nok. Jo han syns de er fine, men «øvrigheta» hadde som oftes et annet syn på saken. I mange år har han vasset i djupsnøen for å finne treet. Og hver gang det kom i hus, var det ifølge «øvrigheta» enten for mye eller for lite grener eller skjevt eller noen andre feil. Så måtte det til en ny runde i djupsnøen for å finne et bedre.

Nå i år skulle det bli annerledes. En selger hadde kommet til landhandleren med et traktorlass ferdig huggede juletrær. Så smart. Uten å vasse i djupsnøen, uten å få nakken full av snø når buska skulle felles kunne han bare rusle bort, finne et tre og spasere hjem. Ja nesten da, for treet måtte selvfølgelig nå som før godkjennes før pynten kom på. Da det lettvinte ærendet var utført og treet var ankommet gården, ja så ble det vraket med følgende begrunnelse: «Alt for lite grener. Ser du ikke det».

Treet ble løftet opp på skuldrene og båret tilbake der det det kom fra i håp om å finne et som var bedre. På veien begynte han å tenke på sin venn som han visste hadde samme oppdrag. Kanskje det var godt nok i huset hos han. Nå ja, det gjorde vel ikke noe om han risset inn et lite merke, et kryss i stammen, satte det litt langt bak de andre trærne og ga beskjed til vennen om at det sto der i tilfelle også han måtte ta en ekstra tur. For treet var da bra det.

Krysset ble satt og treet plassert. Et nytt tre ble funnet, båret hjem, men samme beskjed: «Har du tenkt at vi skal ha et så skakt tre? Nei jeg får gå selv når jeg er ferdig med min jobb og hente et som er brukbart». Mannen gikk tilbake med buska, satte den fra seg og forklarte en forståelsesfull selger hvorfor. Så gikk han hjem.

Da kona var ferdig med julebaksten, tok hun på seg jakka og gikk for å hente det «perfekte» treet. Og det tok ikke lang tid før hun var tilbake. «Se her. Fantastisk. At du ikke så dette da du hentet det første treet. Tror du trenger nye briller til jul. Montér foten så jeg kan få satt på pynten.»

Mannen satte igang. Og mens han festet foten og sørget for at treet sto rett, tittet han på stammen, og der, ja der sto det et kryss. Han gjenkjente det han hadde gjort på det første treet, det som først ble vraket. Men uten å si noe, gjorde han jobben ferdig. Og da stjerna, strimler med norske flagg, glitter, kuler og engler var på plass var det ingen som kunne se at treet visstnok hadde «for lite grener».

Treet var perfekt. God jul!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke