17. sep
Næring: DEt er jobbet med sykkelturisme i Hedmark.
 
Det regjeringen vil vi skal slutte med
Næring: for oss som daglig jobber med å utvikle næringslivet i Hedmark er statsbudsjettet svært dyster lesing.

Publisert: 23.okt.2018 15:42
Oppdatert: 23.okt.2018 15:51

Med dagens regjering har vi fått stadige kutt i det som heter regionale utviklingsmidler. Dette er ikke penger som dekker lønnsutgifter til våre ansatte, men penger som går direkte til å stimulere bedrifter og lokalsamfunn slik at de kan vokse og skape nye arbeidsplasser.

Dette er arbeidsplasser som vi i Hedmark vet at vi sårt trenger skal vi snu trenden med befolkningsnedgang i deler av fylket. Dette ønsker altså regjeringen at vi ikke lenger skal jobbe med. Budsjettposten er altså nærmest halvert de siste to årene, og kuttes i år med over 16 millioner kroner. Blir statsbudsjettet vedtatt med dagens kutt vil det ramme både kommunene og næringslivet i Hedmark. Her er noen eksempler på hvordan vi har brukt pengene:

Forskning viser at bedrifter som jobber sammen i klynger utvikler seg bedre enn de bedriftene som utvikler seg alene. Fordi vi trenger flere arbeidsplasser har vi de siste årene jobbet med å få på plass flere næringsklynger i Hedmark. De mest kjente er; Heidner som er landets ledende klynge med bedrifter innenfor avlsgenetikk og matproduksjon, spillklyngen Hamar Game Collective, Norwegian Wood Cluster, som representerer bedrifter innen skog- og trenæring, Terningen Nettverk, VRInn som er ei klynge for teknologibedrifter og 7 Sterke som er en klynge med industribedrifter i Kongsvingerregionen. Vår jobb er å bidra til at de kan få til mer sammen enn de klarer alene og skape verdier for deg og meg i Hedmark.

Turisme er en av de største vekstnæringene i Norge og er svært viktig for Hedmark. Derfor har vi jobbet for sykkelsatsing i Trysil der målet er å skape helårsarbeidsplasser og flere innbyggere. Vi er også inne i prosjekter for å utvikle Hedmark som destinasjon for utenlandsturister. Her ser vi at Trysil har jobbet konkret mot Storbritannia med stor suksess.

Ny teknologi er avgjørende for næringslivet i fremtiden. Vi er ledende i landet når det kommer til det som heter virtual reality (VR), augmented reality (AR). Sammen med Høgskolen i Innlandet, Hamar og Elverum kommuner var Hedmark fylkeskommune avgjørende for å få på plass det internasjonale konsernet EON inc. Dette har gitt nye spennende og fremtidsrettet arbeidsplasser både innenfor og utenfor EON.

Vi bidrar også med en rekke andre tiltak som høgskoletilbud i Kongsvingerregionen og Fjellregionen, kommunale næringsfond, og bevilgninger til enkeltbedrifter gjennom eierskap i Innovasjon Norge. Vi kunne nevnt mer, men felles for tiltakene og enkeltprosjektene er at de utvikles i tett samarbeid med både kommuner og næringslivet i Hedmark.

Regjeringens forslag til statsbudsjett er rett og slett Hedmarks- og distriktsfiendtlig. Hedmark og Oppland blir tvangssammenslått av dagens regjering fordi de ønsker sterkere regioner for å drive samfunnsutvikling. Da er det oppsiktsvekkende at de aktivt kutter dramatisk i nettopp disse pengene og at de aktivt motarbeider målene i sin egen regionreform.

Næringslivet i Innlandet trenger at fylkeskommunen fortsatt kan stimulere til vekst i hele regionen og en aktiv næringspolitikk som kan bidra med risikoavlastning, nettverk og kompetanseøkning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke