16. sep
 
Det skjer en nedprioritering
Norsk økonomi.

Publisert: 17.nov.2015 04:00
Oppdatert: 17.nov.2015 09:26

Vi har i høst fått lagt fram et forslag til statsbudsjett som inneholder flere nødvendige tiltak for å møte en krevende situasjon i deler av norsk økonomi. Regjeringen foreslår et bra budsjett for forskning og oppfølging av nasjonal transportplan, og dette vil selvfølgelig arbeiderpartiet stille seg bak.

Det som ikke er så bra er den lave satsningen og investeringen til jernbane, og det svake kommuneopplegget som vil gjøre det vanskelig for mange politikere rundt om i kommunene da de skal sette seg ned med sitt eget budsjett og prioritere.

En ting jeg spesielt vil nevne, er Vekstbedrifter. Vekstbedrifter driver blant annet med tilrettelegging av varige tilrettelagte arbeidsplasser for de som ikke kommer seg ut i det vanlige arbeidsmarkedet.

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal vurdere overføring av ansvar fra stat til kommune når det gjelder hjelpemidler og varig tilrettelagt arbeid.

Disse varige tilrettelagte arbeidsplassene betyr utrolig mye for brukerne, og det å se gleden til hver bruker over å ha noe nyttig å gå til hver dag, er helt enestående. Hvis disse arbeidsplassene blir overført fra stat til kommune, med allerede trange budsjetter, og kommunen skal prioritere mellom skole, barnehage, eldreomsorg, kommunale veger med mer, frykter jeg det vil bli en nedprioritering av mennesker med nedsatt arbeidsevne.

Jeg mener at dagens modell for hjelpemiddelområdet er godt og består av rettigheter i folketrygdloven, statlig finansiering og hjelpemiddelsentraler med spesialkompetanse. Disse sentralene samarbeider allerede i dag med kommunene, og folketrygdloven sikrer funksjonshemmede tilgang til de hjelpemidlene de har bruk for, noe som er i tråd med politiske mål om et likeverdig tilbud – uavhengig av alder, bosted og økonomi.

Hvis hjelpemiddelområdet overføres til kommunene vil tilgangen til riktige hjelpemidler bli avhengig av kommunens økonomi og i hvilken kommune en bor i. Dette mener jeg vil gi et uforutsigbart tilbud med store konsekvenser for funksjonshemmedes muligheter til å leve et selvstendig liv og delta i samfunnet.

Regjeringen har vedtatt å sette vekstbedriftene ut på anbud. Det man kan lure på, er om regjeringen har vurdert konsekvensene for de enkelte vekstbedriftene som finnes rundt om i kommunene.

Man kan jo spørre seg hvorfor regjeringen ønsker å endre på en ordning som fungerer bra. Det vekstbedriftene selv sier de trenger, er at staten øker støtten til de som står i kø og venter på plass. Dette kan gi de mest utsatte en trygg og god arbeidsplass, og ikke minst en mer meningsfull hverdag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke