Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Det var da voldsomt, herr redaktør

Publisert: 06.nov.2018 14:24
Oppdatert: 06.nov.2018 14:31

Salige Henrik Ibsen sa at «Krev ei, min venn, at jeg skal gåten klare. Jeg spørger helst, mitt kall er ei at svare». Det er vel dette som er kjernen i et debattmøte med tittelen «Ytringsfriheten, truet av religioner, makt og fake news?».

Men redaktøren tillegger Human-Etisk Forbund og undertegnede meninger som er stilt som spørsmål. I stedet for å applaudere at Human-Etisk Forbund reiser en viktig debatt, velger HAs redaktør å gå i forsvar og slå fast at undertegnede er bekymret for kvaliteten på journalistikken fra lokale mediehus i stedet for å se at vi stiller spørsmål om rammevilkår som dyktige journalister har i lokale media. Vi mener at det er berettiget å stille spørsmål om ytringsfrihetens vilkår kan være truet av rammevilkår for granskende journalistikk og journalistikk som skal speile samfunnskritiske fenomener. Å være bekymret for den journalistiske kvaliteten er jeg ikke alene om. Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen viser til at det hver eneste dag går en journalist ut av en redaksjon i Norge og kommer aldri tilbake. At det i tillegg i dag er flere kommunikasjons-/informasjonskonsulenter enn journalister burde bekymre flere enn undertegnede. Vi stiller spørsmål om dette er negativt for ytringsfrihetens rammer, lokalt og nasjonalt.

Les HAs lederkommentar her.

Human-Etisk Forbund mener et samfunn kan aldri være fritt uten ytringsfrihet. Ytringsfriheten er bærebjelke i et fritt og demokratisk samfunn. Ytringsfriheten måles når noen sier noe som andre ikke liker. I et demokratisk samfunn skal det være frihet for diskusjon og kritikk og ytringsfriheten skal hegne om uenighetsdemokratiet.

Så da gleder det en humanetiker at HAs redaktør viser oss oppmerksomhet i lederartikkelen i gårsdagens HA. Det er bare å beklage at redaktøren bommer i sitt angrep på vårt arrangement. HEF ønsker, som det framkom i invitasjonen til det åpne møtet, dialog, refleksjon og diskusjon om ytringsfriheten vilkår. At vi åpner for en refleksjon om den tragiske drapssaken i Brumunddal, ser vi på som et viktig tema i spenningsfeltet mellom ytringsfrihet og ytringsansvar.

Ytringsfrihet er en grunnleggende humanistisk verdi. At ulike meninger kan brytes mot hverandre i fri debatt gjør at verden kan komme fremover, at nye ideer kan vinne frem og at utdaterte oppfatninger kan motbevises. Mister vi evnen og holdningen til samfunnskritikk, ja da mister vi evnen til å gjøre verden bedre.

Hvordan kan noen gå seg vill når de bare spør, hr. redaktør? Du påstår at undertegnede går seg vill, for så å formidle de mørke skyer som truer den gode journalistikk, noe som også bekymrer oss humanetikere. Ytringskloakk i kommentarfelter og i sosiale media er en trussel for ytringsfrihet og det gode ordskifte. Vi ser at æreskjellende kommentarer kan føre til at mennesker ikke nyttiggjør seg ytringsfriheten og derfor er dette en trussel mot demokratiet og enkeltmenneskers rett til å ytre seg. Det er jo derfor vi inviterer til debatt, refleksjon og diskusjon.

I en komplisert verden erkjenner jeg at det er lett å gå seg vill. Kanskje redaktøren skal reflektere om det er klokt å gå i forsvar i stedet for å ta imot en invitasjon om dialog som kanskje gjør oss klokere?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke