17. sep
 
Det var en reaksjon på en Facebook-debatt

Publisert: 03.aug.2018 14:59
Oppdatert: 03.aug.2018 16:42

Erling Søstuen reagerer på mitt leserinnlegg i HA 28. juli under overskriften «Kloke ord fra Trettebergstuen». Han spør om innlegget var klarert med Pensjonistpartiet. Det var det ikke og jeg burde derfor ikke ha undertegnet med Stange Pensjonistparti. Om det er flere som oppfatter innlegget slik Søstuen gjorde, så har jeg bommet. Da beklager jeg det. Mitt innlegg ble til orientering skrevet som en reaksjon på en debatt på Facebook hvor HAs redaktør i sterke ordelag ble beskyldt for nazisympatier.

Les Erling Søstuens innlegg her.

For meg, og sikkert mange andre, var Jan Holthe en ukjent person. Etter å ha googlet kom det fram flere artikler om ham, bl.a. at han hadde en fortid i det ekstreme høyremiljøet rundt Arne Myrdal. I følge opplysninger så brøt han med miljøet i 1994. Seinere har han fremmet til dels grove rasistiske uttalelser. Jeg tar selvfølgelig sterk avstand fra dette, men klarer likevel ikke å se at det skal ekskludere ham fra å ta del i en viktig samfunnsdebatt.

Ett av hovedpunktene i mitt innlegg var utenforskap og hvordan det kan føre folk inn i feil miljøer. Noen kommer ut av disse miljøene igjen, men det forutsetter også at vi som et sivilisert samfunn klarer å ta i mot dem som medmennesker. Det forundrer meg at Erling Søstuen ikke er opptatt av den siden av mitt innlegg. Men, det er mitt ansvar som avsender å gjøre budskapet så klart at mottakeren skjønner det.

Holthe påstår i sitt innlegg at en profilert person i Ap foretok en ringerunde til nyhetsbyråer i hele Europa og informerte om at «Breiviks parti» nå satt ved makten i Norge. Det var kanskje dette som opprørte de fleste Ap-medlemmene og som var utgangspunkt for vreden mot debattredaktør Arnt Olav Velten.

Han ble kritisert for å la Holthe fremsette grove løgner. Velten la ned mye arbeid for å komme til bunns i disse påstandene. Han fant ut at det i løpet av 2-3 dager kom nesten likelydende artikler i flere av verdens aviser. Han konkluderte med at disse artiklene sannsynligvis var plantet. Men det kom ikke fram hvem som sto bak.

Det er tragisk at de unge som overlevde Utøya-tragedien blir utsatt for hatmeldinger. Det er en alvorlig utfordring for vårt demokrati. Solveig Fiske gjorde også helt riktig når hun satte «bjella på katten» og påpekte språkbruken til Sylvi Listhaug som en av årsakene til at den politiske debatten tidvis har blitt uverdig.

Vi som har fulgt med en stund ser også hvordan det generelle debattklimaet har hardnet, ikke minst etter at fb gjorde sitt inntog. Trettebergstuen har derfor helt rett når hun oppfordrer sine politikerkollegaer om å sette foten ned for hatefulle ytringer og advarer mot holdninger fra alle politiske kanter, som stigmatiserer, setter folk i bås og mistenkeliggjør meningsmotstandere eller omtaler dem som fiender.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke