15. sep
TRE: Den foreslåtte Mjøsparken i Brumunddal, bygget i tre.Tegning: Voll Arkitekter
Tegning: Voll arkitekter
 
Dette er ikke godt nok, Arthur Buchardt
Arthur Buchardt, du har rett i at å bygge i tre er viktig. Det er interessant at du oppfordrer til å bygge regjeringskvartalet i tre. Det er forbilledlig at du bygger et stort hotell i hjembyen i tre.

Publisert: 19.feb.2016 04:00
Oppdatert: 19.feb.2016 10:26

Buchardt vil at hotellet i Brumunddal skal bli et signalbygg. Et signalbygg er ikke et bygg som bare er høy eller i tre. Et signalbygg er noe er ekstraordinært på stedet, som er viktig for samfunnet og samtidig er fremragende på arkitektur.

Les også: - Ville betydd enormt mye

Han bruker tre og høyden i hotellet sitt som en unnskyldning for dårlig formgivning og manglende innovasjon. Hotellet er utformet som fire høye og kjedelige kasser med opptil 66 m høyde. Er det flott å se på? Og hvem liker vel å ha en stor bjelke rett foran vinduet sitt eller midt i rommet?

Vi har en felles drøm om at den norske byggebransjen tar ansvar og bygge mye og høyt i tre for å vise verden hva vi i vårt land kan få til. Men jeg drømmer også om arkitektur og innovasjon. Tre er et fantastisk organisk materiale. Dagens teknologi gir oss et hav av muligheter til å bearbeide det på en annen måte enn de siste tiårene. Da må det være mulig å bygge et flott bygg som stråler av skjønnhet, eleganse og innovasjon?

Les også: Strandparken ved Buchardt-hotell blir perle

Verden rundt finnes det mange eksempler som Wood & design senteret i Vancouver/Canada og kommunesenteret i Ludesch/Østerrike. Men man må ikke reise langt fordi også Norge byr på fine bygg i tre. Biblioteket på Vennesla eller skolen i Tynset for å nevne gode eksempler. I Sverige jobber man med et høyhus i tre som viser nye tekniske og estetiske muligheter for høye bygg i tre.

Disse byggene bruker tre på en hel annen måte enn det vi er vant til. Byggene viser fram treverket og utnytter dets egenskaper til bedre inneklima. Treets farge og materialitet fremheves og brukes bevisst for å skaffe lyse og trivelige rom. Trekonstruksjoner settes sammen på en måte at de er flott å se på og hyggelig å leve og praktisk arbeide i. Disse byggene bruker tre for å skaffe arkitektur og ikke bare en bygningskropp.

Det er ikke godt nok å ta et høyhus i betong og begynne å erstatte tre med betong. Det er ikke godt nok siden man da inngår kompromisser som er unødvendig. Det kan sammenlignes med forskjellen mellom en Volkswagen e-golf og en BMW i3. Begge er elbiler, men det ene er en solid, men kjedelig variant av en eksisterende bil, mens BMW-en er en nyutvikling som ikke bare bruker innovativ teknologi men også ser forfriskende ut og gir føreren en helt ny opplevelse.

Man burde se på treets unike egenskaper og utvikle et helt nytt konsept ut fra det. Tre er miljøvennlig fordi de bindes mer CO2 i det som det brukes for produksjon. Tre finnes det mye av i Norge, slik at materialet ikke må hentes langt fra, men det trengs innovative ideer for å gjøre treindustrien i Norge konkurransedyktig internasjonalt.

Tre er bra for inneklimaet fordi de lagrer fukt og varme. Tre er godt egnet som konstruksjonsmateriale fordi det er lett, enkelt å bearbeide og flott å bygge med. Først når man utnytter treets egenskaper knyttet til inneklima, utseende, konstruksjon og stabilitet får man et resultat som gjør oss mennesker til glade brukere. Det skal være en glede å jobbe, bo, handle i et bygg laget i tre - og det skal ses og føles. Det er først da det blir god trearkitektur.

La deg inspirere av alle de fine eksemplene! Ta en studiereise til Østerrike, til Canada, reis rundt i Norge! Men for all del ikke bare skryt av å bygge høyd i tre uten å tenke på hvordan dette ser ut. Og så kan du komme tilbake og utfordre regjeringen i å bygge et folkenært, fint og innovativ regjeringskvartal i tre - fordi du har helt rett, man bør bruke anledningen med et nytt regjeringskvartal til å vise hva Norges tradisjon er og hva norske bedrifter kan designe og levere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke