16. sep
 
Dette er klimakriminalitet

Publisert: 28.des.2018 14:02
Oppdatert: 28.des.2018 16:44

I løpet av høsten er diesel blitt dyrere i forhold til bensin. Slik jeg har oppfattet der, er det krav om tilsetting av dyr biodiesel som er hovedårsaken.

Biodiesel tilsettes vanlig diesel for å redusere bruken av olje i transportsektoren. Når det gjelder klimagassutslipp ville det imidlertid være 40 prosent bedre om biodieselen erstattet kull i Norcems sementovner, eller i verdens mange kullkraftverk. Ble biodieselen brent i Europas brunkullkraftverk, ville klimagevinsten mer enn dobles sammenlignet med bruk som bildrivstoff.

En annen side ved dette, er at å gjøre om planteoljene til biodiesel krever energi og gir betydelige klimagassutslipp. Produksjonsprosessen spiser opp en del av klimagevinsten. Men planteoljene kan problemfritt brennes direkte i sementovnene og i kullkraftverkene. Denne bruken av ubearbeidede planteoljer ville gi en klimagevinst som var over det dobbelte av det bruk som drivstoff til våre biler gir. Ble planteoljene brent i brunkullkraftverkene, ville klimagevinsten bli mer enn tre ganger større.

Vår klimapolitikk har som fremste mål at bilen skal bokføres med lave klimagassutslipp. Den målsettingen har gitt absolutt tunnelsyn. Hva som gagner klimaet mest, er det ingen interesse for å finne ut av. Å bruke planteoljer til å lage bildrivstoff, er ødsling med energi og klimagassutslipp. Denne ødslingen for å ivareta våre særinteresser i forhold til bilen, har jeg bare ett dekkende ord for. Det ordet er klimakriminalitet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke