Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Trived: Fieke van Loon stortrives på Grobunn, men ingen vil betale oppholdet.Foto: Stian F. Steinsvik
 
Dette er uverdig og krenkende
Honnør til HA for å ha løftet fram den uverdige behandlingen unge Fieke Van Loon er utsatt for, når hun ikke får velge sin skolegang og bo på Grobunn, sammen med andre med spesielle behov.

Publisert: 10.mar.2017 19:07
Oppdatert: 10.mar.2017 21:43

Kommuner som får mellom 600 000 og 700 000,- kroner i statstilskudd for mennesker med utviklingshemming, nekter å betale 350 000,- for et fullverdig skoletilbud og opphold. De er mer opptatt av å bruke pengene på egne tiltak, enn hva som er til beste for den det gjelder.

At Fylkesmannen i Hedmark har valgt å parkere ansvaret for Fiekes skolegang fra hjemkommunen Åmot til vertskommunen Stange, er en helt ny og uforståelig praksis. Det har aldri tidligere vært vertskommunens ansvar å finansiere skolegang og opphold på Grobunn. Hjemkommunene som får statstilskudd, har også hatt ansvar for å betale. Sigurd Hjelle i Hedmark fylkeskommune har helt rett i at en ny praksis, der Stange skal betale for skole og opphold, vil få store konsekvenser for Grobunn, et tilbud han gir karakteren «kjempegodt».

Det er grov diskriminering å frata ungdom med spesielle behov fritt skolevalg i eget hjemfylke, en mulighet andre unge opplever som selvsagt. Jeg opplever det som spesielt ille at en ung utviklingshemmet blir behandlet så hensynsløst, når forholdene både økonomisk og pedagogisk ligger godt til rette for å møte hennes eget ønske og behov.

FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, som ble vedtatt av Stortinget i juni 2013, er en viktig impuls for å skape et mer menneskevennlig samfunn. Den lovfester retten til å bo hvor du vil, med hvem du vil, retten til undervisning på linje med andre, retten til arbeid/sysselsetting og retten til kulturliv. Ungdom med nedsatt funksjonsevne har, i likhet med andre, rett til å utvikle sine kreative, kunstneriske og intellektuelle evner. Det forutsetter at de også kan velge skole- og botilbud der de får realisert seg selv og virkeliggjort sine drømmer.

Vi som er foreldre til utviklingshemmede er opp gjennom årene blitt godt kjent med pårørende som opplever fordommer og urett mot sine barn. Krenkelse av de mest sårbare i samfunnet er ikke et nytt fenomen.

Jeg trodde den tid var over der samfunnet leter etter smutthull i lovverket for å hindre en ung jente med spesielle behov, det utdannings- og utviklingstilbudet hun selv trives i. Og som de pårørende så ivrig støtter opp om. Fieke Van Loon er heldig som har en ressurssterk familie, som jeg håper vil kjempe videre for hennes rettigheter.

Hva med utviklingshemmede barn som ikke har foreldre med krefter til å ta denne tunge kampen?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke