Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
TÅRENES SJØ: Hvite og røde roser i vannet der asken fra krematoriet ble tømt.Foto: Kai-Ove Ottersen
 
Dette er viktig for mitt barn
Fredsreiser: Erfaringen og lærdommen av en slik tur er unik, selv om tidsvitnene ikke lenger er der.

Så stod vi der, ved bredden av tårenes sjø*. 64 ungdommer og 21 voksne, med hver vår rose, rød eller hvit. Ingen sa noe, men vi sang Halleluja av Leonard Cohen.

Sangen handler blant annet om dualiteter som godhet/ondhet, kjærlighet/tap og tro/frykt. Deretter hørtes stille gråt. Vi så armer og hender som fant hverandre. Ungdommer og voksne som søkte sammen for felles trøst og støtte. Noen tok av sko og sokker og gikk ut i vannet der rosene nå fløt rundt. Ved å kaste våre roser ut i sjøen markerte vi vår avsky mot galskapen nazismen førte med seg under annen verdenskrig samtidig som vi hedret alle som mistet sitt liv av den grunn. Det var stille lenge, også i bussen etterpå.

Dette skjedde i kvinneleiren Ravensbrück, den siste leiren vi besøkte på vår tur med Aktive Fredsreiser. Før dette hadde vi hatt verdige markeringer ved de norske minnesteinene i Auschwitz II Birkenau og i Sachsenhausen. I Sachsenhausen leste vi opp navnene til en rekke personer fra Stange som mistet livet i denne leiren. En av disse var et familiemedlem til en ansatt i kantinen på skolen.

Slike opplevelser kan ikke erstattes av bøker, film eller historiefortelling. Vi har vært der det skjedde, vi har stått på samme bakke og sett de samme omgivelser som var det siste hundretusenvis av mennesker så før de ble sendt i gasskammer. Tidsvitnene er borte, men stedene lever og kan fortelle sin historie når man er der. Viktig historie, forferdelig historie, om menneskers uhyrligheter begått mot andre, må ikke glemmes.

Ener ungdomsskole (Hamar) arrangerer dessverre ikke slike turer, så det gjør vi foreldre på vegne av våre ungdommer. Vi tar ansvar for at våre barn får ta del i vår nære forhistorie ved å dra på en tur der ungdom og voksne i fellesskap oppsøker stedene der grusomhetene foregikk. Sammen opplever vi, lærer vi, og finner trøst. Vi tror ungdommen har stort utbytte av å gjøre det sammen, og derfor gjennomfører vi turene i høstferien, utenfor skoletid.

Ja, det er dyrt, og det er frivillig. Turen koster både penger og tid. Foreldre har to år på å spare, selge varer, eller på andre måter skaffe til veie inntekt til eget barns reise. Dette er ikke særlig annerledes enn om man skal delta på en fotballturnering i utlandet, en skisamling på fjellet, eller drive med motorsport. Opplevelser koster, og vi foreldre blir stadig satt i situasjoner der vi må vurdere kostnader rundt våre barn.

Vi foreldre i området rundt Ener ungdomsskole har i flere år vurdert at det er viktig at våre ungdommer får oppleve og lære om nazismens grusomheter. Vi velger å betale for turen av egen lomme siden kommunen ikke prioriterer å betale for den. I tillegg betaler 20 til 30 foreldre for å være ledsager på turen. De er ikke på ferie! De bruker en uke av sin fritid (mange bruker av feriedager, avspaserer, eller tar permisjon uten lønn) for å delta på turen sammen med ungdommene. De voksne er støttepersoner, og passer også på at turen blir gjennomført etter de regler som blir fastsatt. Noen foreldre deltar forøvrig mer enn en gang.

Jeg er ikke i tvil. Erfaringen og lærdommen av en slik tur er unik selv om tidsvitnene ikke lenger er der. Jeg skulle ønske at alle ungdommer i Hamar kommune fikk muligheten.

*Tårenes sjø er en innsjø som ligger inntil leiren Ravensbrück. Asken fra krematoriet i leiren ble tømt i innsjøen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke