hacklink
buy instagram followers
19. sep
Omsorg: Det venter store oppgaver innenfor eldreomsorg i årene fremover.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Dette kan ikke det offentlige klare alene
Velferd: Vi trenger «proffentlige» løsninger i velferden i tida framover.

Publisert: 26.aug.2019 06:53
Oppdatert: 26.aug.2019 07:24

De kommende tiårene vil demografiske endringer øke etterspørselen etter velferdstjenester av høy kvalitet. Samtidig som behovene blir større, vil inntekter vi i dag tar for gitt reduseres. Sagt på en annen måte: Vi står overfor en situasjon hvor vi skal levere bedre tjenester til flere mennesker, samtidig som det økonomiske handlingsrommet kan bli mindre.

Dette utfordrer oss til å bli enda flinkere på det vi allerede er gode på i dag, og videreutvikle den norske samarbeidsmodellen for å skape et godt og bærekraftig velferdssamfunn, med gode tjenester og trygge arbeidsplasser. Vi trenger å bygge videre på proffentlige løsninger, samarbeidet mellom private og offentlige.

Jon-Inge Hagebakken i Fagforbundet Hedmark mener i et innlegg i Hamar Arbeiderblad 21. august at velferdstjenester ikke kan sammenliknes med andre tjenester. NHO Service og Handel er enig. Helse og velferdstjenester er sammensatte tjenester som krever høy kompetanse og levert til ofte sårbare brukere og pasienter.

Men Hagebakken glemmer at det også stilles helt andre krav til den som skal levere helse og omsorgstjenester til det offentlige, enn den som skal selge blyanter, IT-utstyr eller skolebøker til norske kommuner. Private aktører må dokumentere ordnede lønns og arbeidsvilkår, (tariffavtaler eller tilsvarende), dokumentere forsvarlig systemer for pasientsikkerhet og personvern, kompetanse og fagsammensetning, og at alt lovverk er innfridd for å drive forsvarlige helse og omsorgstjenester. De er også underlagt omfattende tilsyn fra Arbeidstilsynet, Helsetilsynet, Mattilsynet og andre relevante tilsynsorganer utover den oppdragsgiveren man har (stat eller kommune)

I 2017 kjøpte norske kommuner varer og tjenester av næringslivet for 164 milliarder skattekroner. (Statistisk sentralbyrå). Til sammenlikning kjøpte man helse- og omsorgstjenester til 18 milliarder samme året. Tjenester som supplerer kommunens tilbud som en del av det offentlige skattefinansierte velferdstilbudet. Er det ikke litt rart da at påstander om profitører og skyhøye marginer florer når vi snakker om helse og velferdstjenester, mens i andre sektorer hvor marginene jevnt over er mye høyere er det helt stille? I helse og omsorgssektoren er marginene lave og det tas ut lite utbytte. (Menon Economics 2018)

Da NHO Service og Handel nylig lanserte Kvalitet19 – analyser over tjenestekvalitet og kostnadseffektivitet i 190 norske kommuner – var hovedformålet å få frem kunnskap om hvordan de kommunale tjenestene er i dag, og hvordan de kan utvikles for å møte de økte behovene som eldrebølgen vil føre med seg. Resultatene viste at mange norske kommuner driver tjenester av høy kvalitet og på en effektiv måte, når det sammenlignes med kommuner av samme størrelse. De viste også at blant de 32 kommunene som fikk toppscore i våre analyser, leverer to av tre kommuner tjenester i utstrakt samarbeid med private aktører.

Vi er derfor uenig med Fagforbundet som bombastisk påstår at samarbeid med private aktører ikke kan bidra til økt kvalitet. Norske kommuner har forskjellige behov og utfordringer og må lokalt finne de løsningene som passer best. Private og private ideelle aktører kan representere muligheter for tjenesteforbedring, innovasjoner og bruk av knappe ressurser på bedre måter, men det er selvsagt ikke automatikk i dette.

I stedet for å spre skremmebilder og løse påstander, bør vi heller sette oss ned og sammen finne best mulig løsninger med de ressursene vi har. Oppgavene fremover er rett og slett for store til at offentlig sektor klarer dette alene. Vi må fortsatt jobbe for proffentlige løsninger, samarbeid mellom private og offentlige, om vi som samfunn skal lykkes i å levere det innbyggerne ønsker og trenger.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke