15. sep
 
Dette må det tas hensyn til

Publisert: 05.nov.2018 14:42
Oppdatert: 05.nov.2018 14:44

Vi i Klukhagan barnehage er orientert av Boligpartner om planene de har for utbygging i «skogen vår». Det er mange fine tanker både om miljøvennlige boliger og minimale fotavtrykk.

Allikevel vil vi som barnehage og daglig brukere av skogen ta opp del punkter som vi mener det må tas hensyn til.

Skogen må fortsatt være en skog:

• Barna har stor glede av å utforske en «uregulert» skog. Det å kunne gå inn i skogen og ikke ha noen stier eller lyspunkt å følge, gir en annen naturopplevelse enn å gå på regulerte stier/veier. I tillegg er det god trening motorisk å kunne bevege seg i ulent terreng, det er ikke så mange slike muligheter i Hamar lenger.

• Barnehagen har flere «plasser» i skogen, både «Solskogen», «Hogstfeltet» og «Bursdagsplassen vår» (en helt ny plass som tre-åringene lagde i stand til 10-årsjubileet vårt. I tillegg bruker vi ofte hogstfeltet og andre plasser som bare dukker opp der vi går. Skolene i hele Hamar «låner» plassene våre, som mål for sine turer, i tillegg til at de nærmeste skolene har sine egne plasser.

• Dyrelivet må bestå. Vi har i mange år hatt rikelig med både elg og rådyr i skogen. De siste årene har elgen blitt borte – det spørs om noen av tråkkene deres er spolert av boligbygging på Volljordet?! Rådyrene er fortsatt her. I tillegg er det et rikt fugleliv, ikke bare meiser og spurv, men ulike arter som nøtte-kråke, spetter, ugler, dompaper og andre småfugler.

I tillegg har vi mange ekorn og kan ofte følge harespor i snøen. Denne nære kobling opp mot dyrelivet er med på å øke kunnskapen om syklusen i naturen og er viktig lærdom å ha med seg for både små og store.

Vi er bekymret for at Klukhagan-skogen kan bli spist opp av flere utbygginger. Det snakkes stadig om flyplassen, vi hører noe om en gravlund ved pil og bue banen, og vi er redde for at skogen kan bli spist opp fra mange kanter!

Vi lever godt med det stisystemet som er der i dag. Det gjør det lettere å komme seg ut i skogen for alle. At det er belysning og oppkjørte lysløyper, gjør at området brukes av mange, både unge og gamle, både til trening og rekreasjon. Vi går på ski i flotte skiløyper fra barna er rundt to år og trekker de minste barna med oss på akebrett eller i vogner, for at de skal få oppleve hvordan det er å være i skogen.

Vi ser også at foreldrene tar med seg barna ut i skogen på kveldstid og i helgene, mange på oppfordring fra egne barn som vil vise hvor de har lekt tidligere på dagen. Det blir viktig å ikke lage for mange regulerte stier og for mange lyspunkter – det vil ødelegge den naturlige skogen.

Vi vet at de verdiene vi overfører til Hamars yngste, er verdier vi alle ønsker skal bestå i morgendagens samfunn.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke