hacklink
18. sep
Illustrasjonsfoto: Christian E. Bergheim
 
Dieselbilen vil bli utkonkurrert

Publisert: 26.apr.2019 11:23
Oppdatert: 26.apr.2019 12:56

Per Svardal vil ønske dieselmotoren tilbake inn i varmen.

Grunnen er at dieseldrevne biler gir lavere klimagassutslipp enn bensinbiler. I Miljøpartiet De Grønne er vi glade for alle løsninger som kutter klimagassutslipp, men diesel vil aldri bli noe mer enn den nest dårligste løsningen. Det gir ikke mening å satse på en teknologi med marginalt lavere utslipp. Klimaekspertene sier vi må ta drastiske grep og bedre og renere teknologi finnes.

I sitt innlegg nevner Svardal elbilers klimabelastning, men hopper raskt videre. Det er synd, for her råder det mange gale misoppfatninger. I et klimaperspektiv er elbiler overlegne dieselbiler. Også i Tyskland. En nylig tysk «studie» hevdet riktignok noe annet, men den ble raskt plukket fra hverandre og tilbakevist. Man hadde brukt urealistisk lave utslippstall for dieselbilen, urealistisk kort levetid for elbilbatteri og glemt hele kvoteregimet til EU. Andre mer omfattende og seriøse livsløpsstudier viser en klar fordel for elbilen.

Svardal har rett i at elbiler ikke er problemfritt. Både kollektiv, sykkel og mindre reising gir lavere utslipp. Men for privatbilismen er elbil det beste alternativet vi har i dag. I årene fremover vil forspranget øke. Strøm til kjøring og batteriproduksjon kan gjøres utslippsfri. CO2-rensing på en dieselbil er langt vanskeligere.

For oss bilister er også fordelene med elbil store. Bilene blir bedre, har lengre rekkevidde og vi får flere ulike modeller. Drivstoff til en elbil kan produseres og fylles hjemme og er betraktelig billigere enn både diesel og bensin.

Dieselbilen vil bli utkonkurrert. Det er egentlig helt greit. Både for klimaet og oss bilister.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke