Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Digitalisering og formidling av gamle foto

Publisert: 31.mai.2019 15:17
Oppdatert: 31.mai.2019 15:28

Mange har glede av å studere gamle fotografier. Bilder kan være oldefar. Hvordan så han ut, hva gjorde han, hvem var han sammen med. Kunnskap om hvem som er på bildene og hva de gjorde, kan ofte forsvinne når en generasjon dør. Anno museum, sitter på en stor mengde fotografier som ikke er identifisert.

Kulturhistoriker Cæcilie Stang skriver i et innlegg i HA 14. mai at det ikke er avgjørende for kildeverdien at personer på et gammelt fotografi er identifisert. For en kulturhistoriker er det kanskje slik at en arbeider på et bilde ikke trenger navn. Kildeverdien vurderes nok litt annerledes av den som har sin oldefar på bildet.

Opposisjonen i fylkestinget har de tre siste årene foreslått i alternativt budsjett å bevilge en million kroner ekstra, for å styrke avdeling for fotografisk dokumentasjon på Anno Domkirkodden. Våren 2017 tok jeg som komitéleder initiativ til at to komiteer kunne besøke avdelingen. Vi fikk da se lokalene og kunne stille spørsmål.

Kunnskap og forankring i historien skaper identitet og forståelse. Museene har en viktig oppgave i å følge med i utviklingen og sikre at formidlingsmetoder tilpasses tiden vi lever i. Utviklingen av ansikt gjenkjennelse i databaser vil sannsynligvis skape nye muligheter, dersom bildene er av god kvalitet.

Verdien av avisenes arkiver er stor. Hamar Arbeiderblad har et søkbart arkiv, for fri benyttelse av abonnentene. Dette styrker avisens attraktivitet og kundegrunnlag. Det ville vært en berikelse dersom Hamar Stiftstidende, Hamar Dagblad og Ringsaker blad hadde blitt tilgjengelig på samme måte. Her bidrar HA med å formidle samtidshistorie på en utmerket måte.

Cæcilie Stang er i sitt innlegg bekymret for at Musenes økonomiske situasjon under den sittende regjeringen. Jeg kan ikke se ut i museumsstatistikken fra 2017 at det er noen grunn til å si at museenes økonomi på noen måte er truet. Det som kommer tydelig fram i statistikken er at besøket på digitalt museum er fordoblet på 2 år og at 35 prosent av fotografiene som oppbevares i museene ikke har tilfredsstillende oppbevaring.

Nå tror jeg at Cæcilie Stang, som fagperson, er tilfreds med at vi som politikere viser interesse for hennes fagfelt. Men da jeg leser hennes avisinnlegg får jeg en følelse av at hun er mer opptatt av å ramme regjeringen enn at hun er uenig i saken som jeg skriver om.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke