15. sep
 
Diktere og sangere

Publisert: 13.aug.2018 14:13
Oppdatert: 13.aug.2018 14:27

Det var som griserøkter på en gård, Alf Prøysen ble kjent, – berømt. Han laget dikt, satte toner til dem, og sang dem selv.

Å være griserøkter var den lavest posisjonen på en gård, i bygda. Sveisere og gårdskarer rangerte høyere. Fra dette nivået iakttok Alf livet omkring seg, alt omkring seg, så skarpsindig.

Diktet viser og satte toner til. Om dette, sang visene selv på Folkets Hus – om fattig og rik.

Vidar Sandbeck var også fra bygda. Diktet og satte toner til, og sang dem akkurat som Alf. De var så like disse, de levde i samme miljøet. Selv om Vidar rangerte høyere, som gårdsarbeider og anleggsarbeider.

Men visene var om egne iakttagelser, om stort og smått. Ordene, setningene ble skrevet ned med skarpsindighet, med sine spesielle egne dikteriske evner. Gaver, vil noen si, for siden har ingen ligget ved siden av dem – langt fra over dem.

Og alt de to har etterlatt seg er verd å lytte til – hvert ord. Fordi alt er brakt fram ved klokskap. De diktet og sang ikke, om tull eller tøys.

På Hamar er vi så heldige å ha en person som også er litt annerledes. Bjørn Kristen Ørbæk. Veteranen på 80, med et langt liv i læreryrket. Som nettopp har utgitt en CD på grunnlag av sin interesse for, og et langt liv i og med musikken. Der han forteller om sitt gamle og nyere Hamar, på musikalsk vis. Det er dikt, det er kunst og kultur.

Det er Hamar-historie presentert på en måte som aldri før, som må tas vare på i arkivet. Samtidig som den er dagsaktuell – må være viktig pensum for alle innflytterne til byen. For at disse mange kan få satt seg inn i byens «Før og nå».

Så nødvendig for Hamar by – for alle som bor der – siden den har femdoblet seg siden 1945.

Fortjener han ikke en Hamar-pris, Bjørn Kristen Ørbæk?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke