16. sep
 
Diskriminering av gutter
Etter 8. mars

Publisert: 21.mar.2016 04:00
Oppdatert: 21.mar.2016 10:48

Under kvinnedagen på Hamar var det ungdomspartiene som bredt sto sammen for et vellykket arrangement. Paroler om kvotering og sexkjøpsloven ble lagt på hylla, og man gikk i felles front for felles kampsaker. En skal overhodet ikke undergrave betydningen av kvinnedagen, men jeg mener likevel at det ikke nødvendigvis er jentene som blir diskriminert mest i Hedmark. Det er vel så mye guttene. I alle fall dersom du er gutt med foreldre uten høyere utdanning.

Hedmark har jevnt over en for dårlig skole. På Hedmarken og i nord-fylket gjør man det egentlig ganske bra, mens i sør-fylket har man av landets dårligste resultater. Hedmark er det fylket hvor det har mest å si hvilken utdannelse foreldrene dine har og for hva du kan utrette i livet. Skolegangen man får henger nemlig tett sammen med arbeidsledighetsstatistikken, familielivet og din private økonomi. På alle disse punktene så er det guttene som er taperne i Hedmark.

Man må gjerne diskutere kjønnsandel i ASA-styrer i landet, men dette omhandler personer som i all hovedsak har gjort det veldig bra i livet. At menn er overrepresentert i topplederstillinger er selvfølgelig ikke riktig, men det er et større problem at du som gutt i Solør har tre ganger så stor sjanse for å ikke fullføre skolen, som en gutt født i Alvdal. Dette er i tillegg gutter som har samme sosioøkonomiske forutsetninger og lærere utdannet ved samme lærerhøgskole.

Det er derfor hårreisende at politikere av alle farger i Hedmark ikke tar tak i disse problemene. Man har skapt en skole som reproduserer sosiale forskjeller og en skole som ikke klarer å få ut potensiale av elevene – og dette gjelder spesielt guttene. Det er på høy tid at noe skjer, og jeg mener man kanskje har kommet så langt at skolene i sør-fylket må underlegges statlig kontroll. Dersom man vanstyrer økonomien, mister man retten til å styre sin egen økonomi. Når man roter bort fremtiden til sin egne elever, og især guttene, burde man også midlertidig miste retten til å drive skole.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke